Komitémedlem:

Glad og ydmyk over prisutdeling

Forfatteren Mahvash Sabet har sittet fengslet i Iran for å stå opp for bahai-minoritetens rettigheter. I kveld mottar hun Ord i Grenseland-prisen.
Foto: PEN International
Torsdag kveld mottar den fengslede kvinnelige forfatteren Mavash Sabet Ord i Grenseland-prisen.

Sabet ble fengslet i Iran for sin bahai-tro og for å ha undervist bahai-er som er fratatt retten til all utdanning av iranske myndigheter. Sabet ble først dømt til døden, men fikk dommen omgjort til fengselsstraff, før hun i 2017 ble sluppet fri.

Torsdag mottar hun Ord i grenseland-prisen for diktsamlingen Fengelsdikt og for sitt arbeid for frihet og rettferdighet i Iran.

Har begrenset bevegelsesfrihet

I Iran regnes ikke bahai-er som en religiøs minoritet, men som en politisk organisasjon, og som vantroende ikke-muslimer. Bahai-er nektes blant annet jobb i staten, og utsettes ofte for vilkårlig fengsling.

Guro Havrevold, medlem av programkomitéen i Ord i Grenseland, viser til at hennes bevegelsesfrihet fortsatt er sterkt begrenset av det iranske regimet.
– Først på fredag ble det klart at hun fikk tillatelse til å reise til Fredrikstad. For to år siden ble hun løslatt fra et av de mest beryktede iranske fengslene, Evin, etter å ha sonet en dom på ti år, angivelig for spionasje, men i realiteten fordi hun var en av lederskikkelsene i Baha’i, skriver hun i en kronikk i Fredrikstads Blad.
Havrevold viser til at prisen utdeles hvert år til en forfulgt, kvinnelig forfatter.
– I fjor gikk den til Sumaya Jirde Ali, blant annet fordi hun våger å være en tydelig stemme i samfunnsdebatten på tross av alvorlig netthets og trusler. Når Mahvash Sabet tildeles prisen i kveld, er vi i festivalen og PEN stolte og glade, men mest av alt ydmyke. Vi ønsker at prisen kan bidra til å fokusere på forholdene for politiske fanger i Iran.