Vil bruke kremert kvinne i kunst

Shwan Dler Qaradaki er aktuell med ny utstilling
Foto: Signe Solberg
Kurdisk-irakiske kvinner tar livet av seg ved å brenne seg til døde. Kunstner Shwan Dler Qaradaki engasjerer seg for kvinners situasjon i sitt opprinnelsesland.

– Jeg er norsk-kurder og engasjerer meg for temaer som har med min bakgrunn å gjøre, sier Qaradaki til Utrop.

Shwan Dler Qaradaki er kunstnerstipendiat i Skien og starter nå et prosjekt kalt “Wake up!”. Ifølge nrk.no vil han bruke kvinnehår og aske fra kremerte kvinner som symboler på et stort lerret.

– Hovedideen er å omtale kvinners selvmord i Nord-Irak. Hvordan de, ofte i alderen 15 til 25 år, velger å gå gjennom det grusomt smertefulle å brenne seg selv. Det er veldig problematiske ting som skjer i Kurdistan i Nord-Irak. Dette er den viktigste grunnen til at jeg tenker på aske. Det er det som blir igjen av deres lik, sier Qaradaki.

Ønsker å fjerne tabu

Han forteller at han gjennom kunsten kan skape debatt om det han engasjerer seg for i samfunnet.

– Det er trist at det i noen land er slik at mannen har det mye lettere enn kvinner. Kvinner blir diskriminert systematisk, ifølge Qaradaki.

Qaradaki sier at han kanskje ikke kan løse problemet unge kvinner står overfor i Nord-Irak. Men at han kan kaste lys over problemstillingen.

– Det er store tabuer i kurdiske samfunn i sammenheng med selvmord. Det er en stor sosial skam. Jeg ønsker at vi kan diskutere problemet åpent og det håper jeg å oppnå med kunstprosjektet mitt.

Smertefullt valg

Qaradaki forteller at unge jenter velger å dø på en veldig smertefull måte. Det er en sterk måte å vise sin mening om press de blir utsatt for i samfunnet.

– Det er hjerteskjærende, og jeg forstår ikke hvordan de orker å utføre dette, sier Qaradaki.

Han vil derfor bruke brutale midler i kunsten også, og ikke bare lage et estetisk vakkert maleri.

– Jeg vil gjerne ha en norsk kremert kvinne, men jeg har ikke fått noen midler ennå, sier Qadaraki.

Samarbeid med norske damer

Han ønsker å se norske kvinner kjempe sammen med minoritetskvinner for kvinners rettigheter.

– Norske jenter er fri er, jeg skulle gjerne sett de samarbeidet for å styrke kvinner som har mindre rettigheter, sier han.

Qaradaki oppfordrer kurdiske menn til å våkne opp og reagere på press og dårlig behandling av kvinner i blant annet Nord-Irak og andre land.

Han håper på å vekke dem til å støtte kvinnefrigjøring.

– Hvorfor skal vi kontrollere og redusere en søt, smart og vakker kvinne til kun å være et sexobjekt, spør Qadaraki.

– Voldsomt

Olav Skjevesland er biskop i Agder og Telemark. Han har sterke motforestillinger mot dette prosjektet.

– For det første så er det det rent estetiske følelsesmessige rundt dette veldig voldsomt. Så
er det det rent formelle. Man kan ikke behandle asken av et menneske på hvilken som helst måte. Det er regelverk for dette, sier han til nrk.no.

– Jeg er ikke snerpete når det gjelder kunstsyn. Her blir materialene og virkemidlene så voldsomme at budskapet blir slått i hjel, mener Skjevesland.