– Vi må vise at vi bryr oss

Det hvite båndet symboliserer kampen mot vold i hjemmet, og blir i dag brukt av flere norske menn
Foto: flickr
Torsdag var den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner. Abid Raja er en av de norske ambassadørene.

Flere menn markerer nå at de er motstandere av vold mot kvinner. 25. november, på den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner, deltar flere mannlige norske ambassadører på en markering på Litteraturhuset i Oslo. Blant dem er barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken og Venstre-politiker Abid Raja. Sistnevnte mener vold mot kvinner er et omfattende problem i innvandrermiljøene, og sier at mørketallene er høye.

– Jeg engasjerer meg i dette fordi det er viktig at vi menn går fram som gode eksempler, sier Raja til utrop.no.

Han har engasjert seg i problemstillingen også tidligere, og har skrevet om vold mot kvinner i sin bok “Dialog”. 

Abid Raja mener det er viktig å stå fram som et godt eksempel.
Foto : Christoffer Biong/flickr

– For at noe skal bli gjort med problemet, er det viktig at menn kommer på banen. Vi må vise at vi bryr oss. Det er kun gjennom dialog vi kan bevege oss framover som samfunn, sier han.

Ny undersøkelse

 
Det er organisasjonen Hvitt bånd
, med slagordet “Mannfolk mot vold” som arrangerte markeringen i går. Organisasjonen jobber for å påvirke menns holdninger til vold gjennom opplysning, bevisstgjøring og etablering av gode rollemodeller.

I forbindelse med kampanjen har også Ressurssenter for menn (Reform), som samarbeider med Hvitt bånd offentliggjorde man en undersøkelse som sier at én av tre menn engasjerer seg i temaet vold. Likevel tolererer fortsatt menn handlinger som dytting og risting i større grad enn kvinner, skriver Aftenposten.

I rapporten står det også at hver fjerde kvinne vil oppleve vold fra partneres sin i løpet av livet, skriver TV2.

 
– Problemet er meget komplekst og det rammer kvinner i alle samfunnslag og kulturer. Jo lenger man blir i et voldelig forhold, jo vanskeligere er det å bryte ut, sier Ane Heiberg Simonsen fra Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging til TV2.