Nordmenns favorittinnvandrerrett fyller 40 år

Frossenpizzaen er retten som innvandret i nordmenns ganer og hjerter, og blitt en del av norsk kosthold i fire tiår.
Foto: Morten Johs. Ervik
– Alle slags nordmenn liker Pizza Grandiosa, bedre kjent som Grandis, mener VG-journalist og forfatter Hans Petter Sjøli i en gratulasjonshilsen.
237Shares

– Frossenpizza er i dag omtrent like hipt som vannseng, men ekstremt mye mer populært. I fjor ble det solgt over 50 millioner slike i norske butikker, og Grandiosa holder stand som Regenten blant frossenpizzaene. 25 millioner solgte i året. Det er ingen liten prestasjon, for å si det forsiktig, skriver han i VG-kommentaren.

Fortellingen om Pizza Grandiosa handler om retten som innvandret utenfra, og som i 40 år i frossenutgave har blitt integrert i det norske kostholdet.

– Navnet «Grandis», altså den joviale forkortelsen av det egentlig ganske corny navnet Grandiosa, oppsto i et slitent studentkollektiv i Bergen sentrum midt på 1990-tallet, fortsetter Sjøli.

Alle nordmenns favorittfrossenpizza fyller 40, men er knapt over middagshøyden, mener VG-kommentator Hans Petter Sjøli.
Foto : Hilde Falkanger/Nordiske Mediedager

For folket

Opprinnelig er pizzaen italiensk, men i Norge kom den via USA. Sør-italienske innvandrere  innførte pizzaen på det amerikanske kontinentet.

Her hjemme ble pizzarestauranten Peppes Pizza etablert i 1970 på Solli Plass i Oslo. Likevel var det i løpet av 1980-årene at frossenpizzaen ble en populær rett i norske hjem.

I perioden 1980 til 2011 har det blitt solgt over 360 millioner Grandiosapizzaer, ifølge Nettavisen. I 2014 ble til og med Grandiosa kåret av Lonely Planet til Norges nasjonalrett, ifølge Fædrelandsvennen.

VG-journalist Sjøli mener det er det folkelige preget som har gjort Grandiosa til fast innslag i nordmenns middagsbord.

– Grandis er både høy og lav, både harry og jålete, avrunder han.