Lag Shakshouka

 
Foto: Wikimedia Commons
Shakshouka er en nord-afrikansk rett av tunisisk opprinnelse bestående av kokt egg i en saus av tomater, chili, løk og krydder (inkludert spisskummen og gurkemeie). Retten serveres vanligvis med hvitt brød. 
Navnet betyr «blanding» på tamazight (berbernes språk). Retten er et fast innslag i tunisisk, libysk, algirsk og marokkansk kokekunst, og er også populær i Israel, etter å ha blitt introdusert av tunisiske jøder som innvandret.

I Libya lager man shakshouka med tørket sau- eller lammekjøtt og er et tradisjonelt frokostmåltid. Retten er også populær i Egypt, hvor den lages av egg med tomatsaus og grønnsaker. I likhet med Israel kom retten til Egypt via innflyttere lenger vestfra, og har blitt en viktig del av egyptisk mattradisjon.

Lignende retter finnes i andre kulturer, som blant annet mexicanske huevos rancheros og fransk ratatouille som av og til serveres med posjerte egg.

Ingredienser: Fire store løk, fire store tomater, fire stk. paprika, en eller to chilier, en halv porsjon pepper, tre ss olje, og en prosjon salt og pepper.

Tilberedning: Finhakk løk. Fjern skinnet på tomatene etter å lagt dem i varmt vann. Skjæres i små biter. Hakk chili og paprika i små biter. Varm oljen og tilsett løk og rør. Legg i tomatene og la det koke. Tilsett krydder (spisskummen, paprikapulver og korianderpulver), salt og pepper i blandingen.

Knekk eggene, pisk dem lett og hell dem over blandingen du har i en egen bolle. Bland godt til eggene er kokt (posjert). Du kan også knekke eggene og tilsette dem direkte i pannen. Varmen fra blandingen «posjerer» eggene. Retten kan gjerne serveres som en toast. For en mer mer typisk smak, server med egyptisk brød (Eash Balady).