Dette skriver mediene om Raja-statssekretærens avgang

Venstre-Rajas avgåtte statssekretær (bildet) gjennomfører «eit ekte karakterdrap på veg ut døra frå departementet» skriver kommentator i BT.
Foto: Venstre.no
Flere aviskommentatorer tolker avgangen til Knut Bråten fra statsektretærposten som del av lederstriden i Venstre.

Knut Bråten (V) skriver sin Facebook-status at han trekker seg fra statsrådposten av hensyn til sin egen integritet.

– Det han skriver tolkes av de fleste som et angrep på Abid Rajas måte å lede departementet på. Dermed handler det om lederstriden i Venstre, skriver redaktør i Dagens Perspektiv Magne Lerø.

– De som ikke ønsker Abid Raja som leder, vil bruke denne saken for alt den er verdt. Det må vi kunne anta at Knut Aastad Bråten ikke har noe imot. Når ledere på et slikt nivå trekker seg, er det vanlig å ikke gi en begrunnelse. Vil en begrunne det, bør en servere mer enn halvkvedede viser, skriver Lerø videre.

Kunstkritiker Lars Elton spekulerer i Dagsavisen om den omstridte avgangen til direktøren ved Nordnorsk kunstmuseum har hatt betydning for statssekretærens valg om å gå av.

– Det er en av de få sakene Knut Aastad Bråten har vært synlig i, og det er betegnende at han har vært nødt til å fronte departementets uforbeholdne tillit til styrelederen. Jeg tviler sterkt på at han som fagperson ville godta en så lemfeldig og overflatisk behandling av den saken, sier Elton til Klassekampen.

Kulturforsker Georg Arnestad ved Høgskulen på Vestlandet synes det er vanskelig å tolke Bråtens forklaring på Facebook som noe annet enn at han har havnet i en personlig konflikt med kulturminister og partikollega Raja.

– Det er ikke helt lett å få tak på hva han mener, men at de to har kommunisert dårlig og støtt sammen, er det liten tvil om, sier Arnestad til Klassekampen.

Kommentator i Bergens Tidende, Jens Kihl, skriver at Venstre-Rajas avgåtte statssekretær gjennomfører «eit ekte karakterdrap på veg ut døra frå departementet.»

– Bråten har fram til utnemninga som statssekretær vore lokalpolitikar for Venstre i Nord-Aurdal. Han har i fleire år vore redaktør i tidsskriftet Syn og Segn, profilert folkemusikar og samfunnsdebattant – og med eit enormt nettverk i kulturlivet. Han har likevel ikkje hatt politisk erfaring på riksnivå. Svært mange av dei som kjem utanfrå og går inn i politisk leiing i departementa er ganske raskt ute igjen, skriver Kihl videre.