Stiller ut jødiske minner fra fortiden

Fra generasjon til generasjon: Unge jøder, muligens tilreisende fra Israel eller USA, leser om jødenes fortid i Warsawa
Foto: Gabriela Rouppert
Før annen verdenskrig bodde det over tre millioner jøder i Polen. I Warsawa utgjorde jødene 30 prosent av befolkningen. Etter krigen var det nesten ingen igjen. Gabriella Rouppert stiller i disse dager ut sine fotografier av minner fra Polens jødiske historie.

I dag bor det rundt 50 000 jøder i Polen. En del har flyttet inn fra Israel. Det jødiske folk har en tusen år lang historie i Polen, men nå er mye av den glemt. Holocaust rammet de polske jødene med voldsom destruktiv styrke. Også svært mange katolske polakker ble drept av nazistene.

Gabriela Rouppert ønsket å gjøre noe med glemselen. Hun er tolk til daglig, og har hatt foto som hobby siden 1990. Hun er vokst opp i Polen, men har belgisk mor, og forteller om gode minner fra Det jødiske teateret i Warsawa, men at hun ikke kan huske å ha hatt kontakt med jøder mens hun fremdeles bodde i Polen.

– Da visste jeg i så fall ikke at de var jøder. Det var først da Edith (Stylo, leder for Den polske forening, journ. anm.) kom på ideen om å hente Det jødiske teateret hit til Norge, at jeg igjen fattet interesse for Polens jødiske kulturarv, forteller hun.

Getto

Hun reiste ned til barndomstraktene og tok bilder blant annet fra den mer eller mindre forlatte jødiske kirkegården. I de jødiske områdene i Warsawa finnes det fremdeles bygninger og andre spor som minner om den store jødiske befolkningen som en gang fantes her. I synagogene er det riktignok fremdeles folk som holder både musikk og religiøse tradisjoner i hevd. 

Minner forsvinner

– Motivasjonen min for å ta disse bildene og stille dem ut var å vise folk i Norge en del av historien som nesten er glemt, også i Polen. Det er ikke lenge siden jødene var en stor og viktig gruppe i Polen, men det er det ikke mange som har klare minner av i dag, sier hun.

Forfall: Den jødiske kirkegården i Warsawa har mistet mye av sin fordums glans.
Foto : Gabriela Rouppert

Motivasjonen min for å ta disse bildene var å vise folk i Norge en del av historien som nesten er glemt.

Resultatet av Roupperts nyfunne interesse for jødisk historie ble en aldri så liten utstilling i et galleri ved Hvervenbukta helt sør i Oslo, der flere kunstnere, både polske og norske holder til.

Nå håper den entusiastiske damen, som kom til Norge fra Polen via Belgia for over 30 år siden, at også andre vil fatte interesse for bildene.

Enkelte av gravstenene har kun hebraisk skrift, mens andre valgte å få sin navn skrevet både på polsk og hebraisk.
Foto : Gabriela Rouppert

Museum: Mye som var glemt gjennom den kalde krigen, kommer nå til syne igjen.
Foto : Gabriela Rouppert

Tradisjon: Jødisk religion er ladet med symboler.
Foto : Gabriela Rouppert