Vil hindre valgkupp fra innvandrerpolitikere

Arbeiderpartipolitiker Khalid Mahmood foreslår gratis barnehage for etnisk norske barn i innvandrertette områder i Oslo. Målet er å sikre gode språkmiljøer.
Oslo-velgerne sørget for et overraskende innvandrerflertall i Ap bystyregruppe. Nå vil partitoppene endre loven for å hindre nye velgerkupp.
Etter at stemmene var talt opp ved høstens kommunevalg var minoritet plutselig blitt til majoritet i Oslo Aps bystyregruppe. Elleve av 20 representanter har nå en eller annen form for utenlandsk bakgrunn. Resultatet har opprørt deler av Oslo Ap, som mener bystyregruppen ikke er representativ, skriver VG Nett. 
For å hindre lignende velgerkupp i fremtiden går partiapparatet nå inn for å endre valgloven. Jan Bøhler, leder i Oslo Ap, sier saken vil bli tatt opp på Aps landsmøte i 2013.
– Forutsigbarhet er viktig for velgerne når det gjelder hvem som kommer inn i bystyret, sier Bøhler til VG Nett.
Personvalgkamp
Blant annet har det i deler av Oslo Ap opprørt at enkelte minoritetspolitikere drev aktiv personvalgkamp i sine egne miljøer for å komme inn i bystyret.
– Forholdsvis små aksjonsgrupper kan oppnå forholdsvis mye hvis de setter kreftene inn. Etniske grupper har vist seg å være flinke å mobilisere, hevder Oslo Aps Rune Gerhardsen.
Undergraver demokratiet
Khalid Mahmood fikk 3362 personstemmer og hoppet fra 65.- til 12.-plass på listen. Han er sterkt imot å endre loven.
– Vi må overlate noe makt til velgerne. Med flere forhåndskumuleringer flytter man makt fra velgerne til partikontoret, mener Mahmood.
Elvis Chi Nwosu reagerer sterkt på planene om å endre valgloven.
– Oslo Ap er med på å undergrave demokratiet med dette forslaget. Skal vi lykkes med å skape det nye vi er vi avhengig av at innvandrere deltar i politikken, sier Nwosu til VG Nett.