NRK med direktesending for å markere slutten på ramadan

Det blir første gang NRK markerer slutten på den muslimske fastemåneden på denne måten, skriver kringkasteren i en pressemelding. Rima Iraki leder sendingen fra klokka 19.45 søndag, og flere prominente norske muslimer vil komme på besøk.

– Dette gleder jeg meg veldig til. Vi inviterer til fest med god mat, nydelig musikk, og fine og morsomme møter med spennende gjester. For dem som feirer denne dagen, så vil nok ting være litt annerledes i år på grunn av koronasituasjonen. Vi håper dette programmet kan bidra til en følelse av fellesskap – at vi feirer sammen. Og alle er selvsagt velkomne, sier programleder Rima Iraki.

– Mange i Norge er nysgjerrige på hvordan norsk id markeres. Hva spiser man? Hva gjør man? Gir man gaver? Spørsmålene er mange, og 24. mai kan alle som vil, få et innblikk i feiringen, sier Iraki.

Komiker og programleder i Svart Humor, Yousef Hadaoui, kommer på besøk i programmet sammen med hans kusine, matblogger Jamilla El Haddaoui. Underveis i sendingen vil Jamilla vise noen av de mest populære matrettene som står på bord rundt om i Norge og verden når id feires.

Skuespiller Iman Meskini og hennes ektemann Mourad Jarrari kommer for å fortelle om hvordan de skal lage egne tradisjoner for høytiden som et nyetablert par. I tillegg kommer Sarpsborg 08-spilleren Anwar Elyounoussi for å snakke om hvordan det er å faste samtidig som man skal levere på toppnivå fysisk.

Danser og Norske Talenter-dommer Mona Berntsen har spesiallaget en dansekoreografi til sendingen, og artisten Hkeem gir oss urpremiere på en splitter ny låt. Det blir også musikk fra rapperen Musti, og Sofian, en av få nordmenn som lager musikk innenfor den islamske Nasheed-tradisjonen.

Feiringen av id er blitt påvirket av koronarestriksjonene, og NRK vil bidra til et fellesskap blant norske muslimer.

Sendingen vil gå direkte kl. 19:45 på NRK1 og NRK TV, i tillegg til at programmet strømmes på nrk.no/alltidsammen hvor seere fra hele landet kan bidra med spørsmål og fortellinger om hvordan de feirer id. På bidra.nrk.no/id kan du sende inn bilder fra din feiring.