Hindufestival for store og små

Sjelelig og materiell velsignelse: en av mange ritualer under et av fellesbønnene under årets Hindufestival på Ammerud-tempelet.
Foto: Claudio Castello
Gudeparade, bønn og religiøs dans var blant ingrediensene under årets hindufestival på Groruddalen.
0Shares

Årets festival, i regi av Norges Hindu Kultursenter, trakk til seg flere enn 3000 mennesker i løpet av uken, for det meste norsk-tamilere fra nærområdet og fra resten av landet, men også indere og andre nasjonaliteter var representert.

Utrop ble i løpet av uken festivalen ble avholdt invitert på tradisjonell feiring og gudstjeneste. Kontrasten rent billedlig i denne senjulikvleden kunne ikke vært større. Ute var det regn og nesten høstlige temperaturer, men inne var det glede, varme og stappfullt. Alle var kommet til tempelet på Ammerud for å tilbe de ulike gudenefigurene og for å høre prestenes vise ord på hvordan kunne føre et best mulig hinduliv i et ikke-hindu land som Norge.

Viktig kulturbevaring

– Før folk går hjem for kvelden får de med seg noe vegetarmat. Tanken er å dele, dele mat, samvær og erfaringer, sier Kanagaratman Pulendram, styremedlem i Hindutempelet, til utrop.no.

Hvor viktig er denne feiringen for tamilmiljøet i Norge?

– For oss handler det både om å bevare tro og tradisjon. Slike samlinger er svært viktige, fordi de er med på å styrke samholdet.

Familiepreg

Til festivalen fikk tempelet tak i seks prester, og blant annet noen trommeslagere og musikere som kom hele veien fra Frankrike. Inne i tempellokalene var alle samlet, kvinner som barn som eldre menn. Noen ba alene eller i grupper, andre hørte på prestene. Under paraden fulgte alle musikerne ut av tempelet og trosset regnet. Men for det meste var det barnefamiliene som dominerte forsamlingen.

– Hele meningen med festivalen er at det skal være en familiearrangement, hvor både store små skal lære om sin religion og kulturelle særpreg.

Bader med gudene

Et av høydepunktene er når forsamligen tar gudefigurene, inne i skogen, og til Vesletjern for det rituelle badet.

– Symbolikken er å rense våre tanker og synder, alt det gale vi har gjort i løpet av året, slik at vi kan starte med nye blanke ark. Vi tenker også på våre foreldre, forfedre og andre som ikke lenger er med oss, avrunder han.