Film fra Sør med Japan-fokus

Fra Takashi Nomuras "A Colt is My Passport" (1967)
Foto: nikkatsu.com
Årets Film Fra Sør-festival vil konsentrere seg om japansk filmkunst og feire 100-årsjubileet til Japans første filmstudio, Nikkatsu.
0Shares

I den anledning har Film fra Sør og Cinemateket hentet inn 13 filmer fra selskapets skattkiste av filmer.

Krim og action på japansk vis preger utvalget, som blant annet inneholder regissører som Seijun Suzuki, Shohei Imamura og Takashi Miike. Schjander får æren av å improvisere musikalsk til seriens eldste deltaker, A Diary of Chuji`s Travels (1927), om en etterlyst samurai som prøver å leve et godt liv.

– Gjennom sin lange historie har Nikkatsu produsert mange av filmhistoriens store mesterverk. I tillegg har studioet vært svært viktig i utviklingen av den moderne genrefilmen. Innflytelse strekker seg langt utenfor selskapets hjemland. Det er vanskelig å tenke seg filmene til regissører som Martin Scorsese, Quentin Tarantino og John Woo uten påvirkningen fra Nikkatsu, understreker leder i Cinemateket i Oslo, Jan Langlo, i en pressemelding.

Langt produksjonsliv

Fra historiske filmer på 50-tallet til moderne urbane ungdomsfilmer, gangsterfilmer og komedier. Nikkatsu har vært innom de fleste sjangre og har siden oppstarten i 1912 tilsammen produsert over 3300 filmer. I dag står Nikkatsus produksjoner fremdeles sterkt i japansk film- og kulturliv.

– Vi har lenge jobbet med å få på plass denne retrospektive serien. Filmer fra selskapets gullalder har samlet fulle hus i Frankrike det siste året, og vi er stolte av å være med på det europeiske presentasjonslaget. Dette er hardcore japansk filmhistorie, med knyttneven rett inn i magen til det japanske samfunnet, sier kunstnerisk leder i Film fra Sør, Lasse Skagen, i pressemeldingen.