Ser frem til Mela

Hoppende glad: Forhad Hassan Mithu, som er arbeidsinnvandrer fra EU, kan bli i Norge inntil videre, så lenge han får jobboppdrag.
Forhad Mithu Hassan har omsider fått tak i en teatertropp og sceneplass under årets Mela-festival, hvor han skal gjennomføre ”universelt teater”, tilpasset både hørende og døve.

Bangladesheren ser frem til teaterstykket, som skal ha premiere 24. august under festivalen. 

– Workshopene i samarbeid med Oslo Døveforening begynte i mai. Festivalen har alltid vært i baktanken og målsetningen har vært å kunne lage et show som alle kan kjenne seg i.

Speech Less Evening, som forestillingen heter, skal handle om det universelle språket, legger han til.

Prosjektbasert

Utrop har i snart et år fulgt med den driftige Hassan, fra han kom til Norge fra Italia fordi eurokrisen har rasert mye av den frivillige sektoren, og i hans streben med å finne seg alt fra prosjektpartnere til enkle praktiske ting som bolig.

– Ting har ikke bare vært lett, men heldigvis lærer man mye av motgang, innrømmer han.

Nå er han frem til Melafestivalens slutt ansatt på prosjektbasis under stiftelsen Horisont. Oslo Døveforening har hjulpet med rekvisita og produksjon til forestillingen. Senere i høst skal han ta med seg samme gjeng til Døves Kulturdager, som i år arrangeres 14-16.09 i Kristiansand.

– Jeg fikk omsider tak i en blandet teatergruppe med fire stykker, ei jente og tre gutter. To av disse er etniske norske, de andre har pakistansk familiebakgrunn. Felles er at de alle er døve.

Trærnes tale

I Speech Less Evening er meningen å appellere til tilskuerens følelser, sier Hassan. I sketchene er det plass til samfunnskritikk, tromming, og fortellerhistorier med fokus på ansvar og frihet.

Et av segmentene heter ”Trær er våre venner”, og har fokus på vern av naturressursene.

– Jeg vil vise frem mangfoldet hos de døve, ved å fokusere på at de ikke skal skilles ut og båssettes som gruppe. Å ha en funksjonshemming gjør deg ikke annerledes eller mindre engasjert i samfunnet rundt deg, f. eks i miljøtematikken. Vi er alle normale på vår måte og forskjeller blir i en slik setting uvesentlige.

Sosial eksperiment

For Hassan er også teaterstykket et viktig sosial eksperiment.

– Jeg er spent på hvordan samhandlingen og kommunikasjonen mellom hørende og døve, skuespillerne på scenen, mellom ”de og dem” vil utarte seg. For meg er dette et svært viktig poeng.

Bortsett fra dette; hva er din største forventning til festivalen?

– At det går såpass bra at det kan bli en plattform som kan gi meg noe å fortsette å jobbe med, gjerne med foreningen eller andre.