Hip-hopere inntar Operaen

Hip hop + Stravinsky = sant, når danserne fra Groruddalen fremfører koreograf Odd Johan Fritzøe' forestilling Bror denne uken på Operaen og Rommen Scene.
Foto: Odd Geir Sæther
I morgen kveld inntar 13 danseglade ungdommer fra Groruddalen Operaen med danseforestillingen "Bror".
0Shares

I morgen kveld kl. 19.00 inntar en gjeng fra Vestli i Groruddalen Norges kulturbastion Operaen. De unge utøverne kommer fra The Planet, Vestli aktivitetshus' for ungdom, der særlig dans står i fokus, med et nykoreografert stykke av Odd Johan Fritzøe, til Igor Stravinskys hardtslående musikk. Det skriver Lokalavisen Groruddalen.

Fritzøe er oppvokst i Liberia og er utdannet ved Statens balletthøgskole i 1987, i tillegg har han studert afrikansk dans hos Rose-Marie Guiraud i Elfenbenskysten. Han har tidligere mottatt både scenekunstprisen i 1999 for Stjerner* og Kritikerprisen i 2008/09 for Sne. Sammen med koreograf Lise Nordal var han initiativtaker til Coda International Dance Festival i Oslo i 2001.

Hip hop + Stravinsky = sant

Sammen med noen av de fremste hip hop-danserne fra The Planet har Fritzøe utviklet en forestilling med utgangspunkt i ungdommenes egne bevegelser og ideer, akkompagnert av Igor Stravinskys mektige ballettmusikk “Vårofferet”.

Bror er et resultat av Prosjekt Grorruddalen, som er et samarbeid mellom bydeler i Grorruddalen og Den Norske Opera & Ballett. Bydel Stovner har med støtte fra Grorruddalssastsingen utviklet dansemiljøet rundt The Planet, der ungdommer kan jobbe med dans med utgangspunkt i sitt eget uttrykk, lage egne produksjoner og delta på festivaler. De rundt 100 ungdommene som er tilknyttet huset, representerer det kulturelle mangfoldet av ulike nasjonaliteter og stilartet som preger Bydel Stovner.

Fellesskap

Forestillingen har fått navnet Bror og koreograf Fritzøe kan fortelle at forestillingen handler om det rå fellesskapet, kraften og rytmen i ungdomskulturen. Sammen med det rituelle uttrykket i Vårofferet av Stravinsky, blir Bror en slagkraftig, drivende og vakker forestilling hvor unge sårbare mennesker slynges inn i lagånd, inn i felleskapets krefter og til et brorskap.

Av og til blir enkeltindividet kastet ut, men danserne på The Planet insisterte på at alle skulle med til slutt  – ingen skulle ofres  – som i originalen til Stravinsky.

Bror spilles på Prøvesalen i Operaen  klokken 19.00 den 27. og 28. november, og klokken 10.30 og 19.00 den 29. november. Den spilles også den 1. og 2. desember på Rommen Scene.