Vil lære opp ungdommer til å bli store kunstnere

Rapper får oppfylt drømmen sin

 
Foto: Hanne Pernille Andersen
Felipe "Fela" Orellana Castro er en etablert rap-artist. Erfaringene fra ungdomstiden i et belastet miljø på Groruddalen gjør at han nå vil fremme ungdommers kreativitet og talent.
0Shares

– Noen ganger må man nå bunnen for å komme seg opp igjen og frem i livet, sier Fela (bildet) filosofisk på scenen på Fabrikken.

Utrop fikk treffe ham under et kreativitets- og talentworkshop med unge elever fra de videregående skolene Sørumsand, F-21, Nydalen og Bjerke. Workshop´en fikk Fela lede etter å han vunnet en konkurranse i regi av Adidas sin street fashionlinje Original Experience. 

Workshop for klesdesginerspirene.
Foto : Claudio Castello

Felas hjertevarme historie, og det at han ville fremme nye, unge og kommende stemmer vant frem hos juryen.

– Kort sagt handler dette om at ungdommene får bruke sin kreativitet. Vi har arrangert sju ulike workshops, i alt fra sang, dans, film til dj-ing. Gjennomsnittsalderen er på 18, og deltakerne har uliker typer bakgrunn.

Har det vært et ønske fra din side om å samle en såpass mangfolig gjeng?

– Noe av det jeg gjorde bevisst var å besøke skoler i Oslo og Akershus. Jeg var på jakt etter kreative hoder, og ville ikke bare begrense meg til Oslo-området.

– Mye jobb
Rap-artisten med chilensk familiebakgrunn medgir at prosjektet har vært preget av mye og hard jobbing.

Workshop for de danseglade.
Foto : Claudio Castello

– Noe av det mest krevende har vært å få ungdommene til å møte opp i tide. Jeg har vært streng, og prøvd å få frem en ansvarsfølelse. Ungdommene må se på dette som en gylden mulighet, og som en jobb. I det virkelige liv kommer jo ikke for sent, eller unnlater å komme på jobb med mindre man har en god grunn, påpeker han.

28. februar skal resultatene av workshop´ene fra rapperne, dansegruppene, filmgruppen, klesdesignerne vises frem på Fabrikken, med et finaleshow hvor kjente navn som Nico D, Envy, Stella Mwangi og Gatas Parlament skal opptre.

– Blant annet klesdesignerne ha en catwalk hvor de viser frem det de har laget. 

Gir av seg selv
I Fabrikkens lokaler er Fela sjef og forbilde for de femtitalls unge deltakere. Selv var han ikke så heldig å ha noen som kunne hjelpe ham frem når han selv var like ung. Av den grunn er Fela svært engasjert i ungdomsarbeid, og gjennom både workshop´en og ellers ønsker han å gi mye av seg selv for at ungdommer skal nå sine mål.

– Jeg vil at disse kidza skal bli flinke nok til å kunne gi ut en CD. Jeg vet at hvis jeg hadde fått sjansen så hadde dette trigget meg til å følge drømmen min i en veldig tidlig alder. For min del, dessverre, så ble jeg nødt til å lære av mine feil.

Hva hvis en eller flere av ungdommene ble en stor DJ eller hip-hop artist i fremtiden?

– Å, det hadde varmet hjertet mitt, avrunder han.

Utenom det vanlige

Thomas Mietinen, markedssjef i Adidas, forteller formålet med prosjektet er å gi unge urbane mennesker en opplevelse utenom det vanlige.

– Juryen i Adidas Original Experience valgte ut Fela fordi de syntes idéen hans var det mest unike. At han ønsket å samle ungdommer med mangfoldig bakgrunn og lage et godt og kreativt produkt.

Han sier at man ser på dette som en engangsforeteelse med fokus på kreativitet og originalitet.

– Vi jobber med Fela akkurat slik vår internasjonale brand jobber med store artister som Snoop Dog og Missy Elliott.

Norsk-baluchistaner og DJ-spire

Govram (19) har i flere år drevet med platescratching på si, og var ikke i tvil om å melde seg på workhshop´en.

– Å satse på å bli en kjent DJ er målet mitt, fordi det er det jeg brenner mest for. Gjengen jeg jobber her sammen med er kule folk som gjør at du føler deg komfortabel. Gjennom Experince får jeg erfaring.

Govram (19) er målbevisst: – Jeg skal gi alt for å bli en DJ, for musikken er mitt liv.
Foto : Claudio Castello

I mange innvandrermiljøer er det ofte et press fra foreldre om at man utdanner seg til de typiske ALI-yrkene (advokat, lege og ingeniør). Vil du eventuelt ha en utdannelse som back-up?

– Jeg skal ikke se bort på at jeg skal ta meg en deltidsutdanning eller en deltidsjobb. Samtidig tenker jeg at hvis du trives med noe så går du inn for det 100 prosent. Jeg vet at ALI-problemstillingen er stor i mange innvandrermiljøer, men jeg mener det er faktisk verre å gå på skole eller ta høyere utdanning når du selv ikke vil. Når du først brenner for noe, så vil du lykkes, uansett.