– Norsk ved-bok er rasistisk

Vedhogstbok er "rasistisk", ifølge den svenske etnologen Jonas Engman.
Foto: jaydot.nl
– Hel ved truer likestillingen og er rasistisk, mener svensk universitetslektor.
0Shares

– En trussel mot likestillingen og integrering av innvandrere, det sier den svenske etnologen Jonas Engman til svenske Expressen.

En lengre artikkel om Lars Mytting bok som på svensk heter Ved: allt om huggning, stapling och torkning, och vedeldningens själavsluttes med Engmans kritikk.

Ifølge Engman handler boka om en slags nostalgi over bondesamfunnet og det svenske “folkhemmet”.

– Vi hyller forestillingen om tidligere tider og et selvforsørget samfunn. Vi tror vi kan slippe inn alle og bli likestilte, men jeg er overbevist om at det finnes dype konservative holdninger som ingen vil se, sier Engman til Expressen.

Grenser til konspirasjonstenkning
Kulturforsker Olav Christensen sier Engmans uttalelser grenser til konspirasjonstenkning.

– Denne mannen ser spøkelser ved høylys dag. Påstandene mangler enhver form for belegg i empiri. Dette er i samme klasse som den svenske forskeren som mente at Kardemommeby var kjønnsdiskriminerende, hun hadde ikke fått med seg at Tante Sofie var en maktperson som omgjorde de barske røverne til vaskehjelper, sier han til Aftenposten.

Er vi så redde i Skandinavia for ikke å være åpne nok for andres kultur, at vi ikke tør å vise frem vår egen?

– Vedhugst er selvfølgelig en del av vårt tradisjonelle livsmønster, som vi på grunn av moderniseringen har fått et fjernt forhold til. Det er først og fremst på hytta at dette med ved er en aktivitet i dag. Det er ikke noe ekskluderende i det, akkurat som det ikke er noe fascistisk å danse folkedans eller gå på et folkemuseum.