Mahmona er utlånsvinner

Mahmona Khan skriver oppfølgeren til "Skitten snø".
"Skitten snø" er en av de mest populære bøkene på biblioteket blant Oslos ungdom. Nå kommer Mahmona Khan med ny bok om sine norsk-pakistanske heltinner.
0Shares

Høsten 2011 ga Khan ut spenningsromanen «Skitten snø», om en pakistansk venninnegjeng i Oslos drabantbyer. Responsen var så overveldende at hun nå har skrevet en oppfølger: «Fra Oslo til Lahore», som utgis i høst. Det skriver Dagsavisen. 

Det var Lokalavisen Groruddalen som sist uke meldte at Mahmona Khan var blitt «bibliotekenes superstjerne» blant ungdom i Oslo. Etter utgivelsen av «Skitten snø» har Khan vært på skoleturné i tre fylker og snakket med tusenvis av unge lesere.

– Leserne er ikke bare de med minoritetsbakgrunn, det er like mange etnisk norske, og det er både gutter og jenter, forteller Khan til Dagsavisen. 

Leserne er ikke bare de med minoritetsbakgrunn, det er like mange etnisk norske, og det er både gutter og jenter.

Ikke bestselger
Selv om boka er populær på bibliotekene, konstaterer Khan at den ikke er like synlig i bokhandelen.

– Skjevheten med internasjonale, veletablerte bestselgere gjør kampen ekstra tøff for nykommere og norske forfattere som fortjener plass i hyllene, sier Khan.

Sjef for barne- og ungdomslitteratur hos Aschehoug, Sverre Henmo, deler ifølge Dagsavisen Khans bekymring.

– Det er vanskelig å få synliggjort norsk ungdomslitteratur i bokhandelen, sier han til avisen.

– Bibliotekene har vært gode til å formidle boka. At den lånes mer enn den kjøpes, kan være fordi ngdom ikke alltid kjøper sine egne bøker. Ungdom går på biblioteket selv, men ofte er det foreldre og familie som kjøper bøker i gaver. Denne boka henvender seg til ganske voksen ungdom, som ikke går i barneavdelingen når de skal se etter en bok. Det er viktig å få omsatt leserinteressen i salg, ikke minst for at forfatteren selv skal kunne ha en inntekt, sier Henmo.