Vil forandre folks inntrykk av Afrika

Karabo Moeketsi på el-gitar, Gregory Mabusela på trommer, Mthabisi Sibanda på akustisk gitar og Simphiwe Kulla på el-gitar
Foto: Koubang M Enyam
Fra Johannesburg til Oslo med eklektisk soul: Guttene i bandet The Muffinz har som mål å dele litt av den moderne afrikanske musikkulturen med resten av verden. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

The Muffinz spiller i disse dager på skoler rundt i Buskerud. Norgesbesøket er realisert gjennom et samarbeid mellom Rikskonsertene og Buskerud-skolene. Målet er å fremme den sørafrikanske kulturen, som bandet påpeker er mer enn bastskjørt og bongo-trommer. 

– Jeg tror de valgte oss fordi vi musikken vår representerer et mangfold av stiler. Det er litt afrikansk, litt rock, og vi lager dansemusikk. Vi har mange elementer ved musikken vår. De valgte nok oss fordi vi kan danne et bilde av hva Sør-Afrika har av musikk. 

De sørafrikanske guttene har sunget hele livet, og har også lært seg å spille instrumenter etter hvert. The Muffinz består av en bassist, en trommeslager og tre gitarister (en av dem akustisk). Alle bandmedlemmene bidrar vokalt i tillegg til å spille instrumenter. Musikken deres er samfunnsorientert, og tar opp tema som angår folk overalt i verden. 

Gregory “Keke” Mabusela og Mthabisi “Mthae” Sibanda under lydprøven på rikskonsertene.
Foto : Koubang M Enyam

– Det er mye som kan sies gjennom våre opplevelser, gjennom det vi har sett og mange ting som har skjedd i landet vårt og rundt om i verden, sier Sifiso Buthelezi som spiller gitar i bandet og synger. 

Sifiso “Atomza” Buthelezi på gitar under øvelsen hos rikskonsertene.
Foto : Koubang M Enyam

“Edutainment”
Musikken deres handler like mye om å undervise som å underholde. De vil opplyse folk om samfunnsaktuelle tema.

Sifiso Buthelezi, Simhhiwe Kulla, Karabo Moeketsi, Mthabisi Sibanda og Gregory Mabusela
Foto : Koubang M Enyam

– Vi underviser deg først. Læring gir en god følelse, den emosjonelle delen som de langsomme sangene gir deg, og dansen som man får av andre sanger. Men det viktigste er at stemmene kommer frem tydlig sånn at man forstår hva vi sier mens du beveger deg, sier basisten Karabo Moeketsi. 

Livene deres er i stor grad en inspirasjonskilde til musikken deres, og de er opptatt av hva som skjer i verden til enhver tid. Musikken gjenspeiler dette, både direkte og indirekte. Mange av de temaene som blir brukt i sangtekstene er temaer som blir betraktet som kjedelige og gammeldagse. 

– Vi synger om de tingene vi føler unge mennesker bør snakke om og ta opp, men som de likevel ikke gjør. Vi prøver å formidle disse beskjedene i musikken. Det blir som med medisinen, har man litt sukker, glir den lettere ned. Om budskapet i sangene våres høres bra ut, tar man det lettere inn, sier Butelezi.

Eklektisk soul 
Musikken bærer preg av historier fra virkeligheten, fra deres liv og fra det afrikanske samfunnet som de mener mange har fått et forvrengt inntrykk av, spesielt i Vesten. 

– Sør-Afrika er et intressant sted fullt av historier som må fortelles av sørafrikanere. Altfor lenge har utenforstående fortalt afrikanske historier, og mange av dem er veldig misforståtte og gammeldagse. Vi er moderne, og vi forteller våre historier slik vi vil at våre historier skal bli fortalt, sier Moeketsi. 

Musikken er relevant, en blanding av gammelt og nytt. Den gjenspeiler hvem The Muffinz er som musikere. Historiene i musikken deres tar utgangspunkt i bandmedlemmenes egne opplevelser, og at det gjør at hvert enkelt medlem av gruppen kan bidra med en egen “sound”. De blander mange stiler, alt fra soul til rock blir utforsket. 

– Vi vil at musikken tiltaler sjelen, vi kaller det for eklektisk soul. 

Ønsker å reise langt
De har ikke reist mye for å promotere musikken sin, men den har spredd seg takket være Internett. 

– Musikken vår har reist verden rundt. Musikken er oss, og musikken er Sør-Afrika, så om noen i Kina har hørt musikken vår, har de på en måte hørt Sør-Afrika. Musikken er en del av oss, og forhåpentligvis kan vi forflytte oss sammen med musikken, som har reist så langt, forklarer Buthelezi.

– Musikken kom til Norge, og her er vi, så forhåpentligvis skjer det også med resten av verden, skyter Moeketsi inn.