Lager radioutveksling med spanjoler

Grenseløs radiosamarbeid: Gustavo Villena fra Radio Almenara (til venstre på bildet, foran) sammen med Radio Latin-Amerikas medarbeidere som er involvert i prosjektet. Foran: Karen Contreras og Lucia Aquilar. Bak: Daniel Muñoz y Manuel Rodriguez Leret.
Foto: Radio Latin-Amerika
Radio Latin-Amerika begynner et vennskaps- og utvekslingsprogram med en lokalradiostasjonen Radio Almenara.

Oppstarten skjer fra og med årsskiftet. Radio Latin-Amerika vil nå etablere samarbeidet gjennom EU-støtten, hvis tilskuddsmidler er spesielt øremerket EØS-landene Norge, Island og Leichtenstein.

Almenara er en radiostasjon med over 22 års erfaring og sosial profil, basert på lokalinnbyggernes eget initiativ og deltakelse. Kanalen er svært mangfoldig, og sender programmer om alt fra svart metall til colombiansk cumbia til religiøse diskusjoner.

Kanalen holder til i bydelen Tetuan, nord i Madrid. Tetuan har mer enn 160 000 innbyggere, hvorav 26% prosent har innvandrerbakgrunn. Kinesere, nord-afrikanere (spesielt marokkanere) og latin-amerikanere er de største gruppene.

Siden 80-årene har norskchilenske Hans Dahle vært frontfigur i Radio Latin-Amerika, Oslos eneste spansktalende radiokanal. Fra og med nyttår skal han og et team samarbeide med Radio Almenara, en lokalradio i Spania.
Foto : Henrik Kreilisheim

Radio viktig i krisetider
Første kontakt mellom de to radiostasjonene skjedde via sosiale medier.

Innvandrerpreget bydel: Tetuan, som ligger nord i Madrid, har et sterkt innslag av latin-amerikansk og nord-afrikansk innvandring. Her holder lokalradiokanalen Radio Almenara til.
Foto : Skjermdump/GoogleMaps

Radio Almenara henvendte seg oss via Facebook om et mulig prosjektarbeid. Krisen i Spania gjør at veldig mange sliter med å få jobb, så det at radioen får midler til å drive med sosiale prosjekter er jo ganske viktig, påpeker redaktør i Radio Latin-Amerika, Hans Dahle, overfor utrop.no.

Tidligere i høst kom hans likesinnede i Radio Almenara, Gustavo Villaenga, på Norgesbesøk.

– Vi hjalp de med prosjektsøknadens engelske del. I tillegg tegnet vi en forpliktende samarbeidsavtale.

Kurs og drahjelp
70.000 euro til reisevirksomhet, kurs, kost og losji har radioene fått. Nå skal man lage en fremdriftsplan på hvordan prosjektet skal gjennomføres.

– Hovedvekten blir på opplæring av profesjonell radiodrift, samt kurs i nyhetsjournalisitkk. Radioprosjektet blir også laget på spansk, siden det er spansktalende i Oslo, samt Almenaras lokale lyttere som blir målgruppen.

– En av våre ansatte skal også dra til Madrid senere i november og undertegne de siste detaljene i vennskaps- og samarbeidsavtalen. Jeg skal selv ned to av tre ganger i løpet av neste år for å holde radiokurs for 300 videregående skoleelever som Radio Almenara har plukket ut.

– Givende
Almenara har vært på eteren siden 2006, mens Radio Latin-Amerika har gjort det samme i 25 år. 

– Spørsmålene og interessen har vært stor. Ofte går det på råd om hvordan man kan konkurrere med store medier, hvordan man skal forholde seg til lokalmiljøet og hvordan man kan profilere seg som nærradio på lang sikt. Vi ser det hele som svært givende, nemlig det å kunne gi noe tilbake til folk som ikke har det så greit. Vi gleder oss.