I Munchs fotspor

Den usedvanlig høye summen Edvard Munchs "Skrik" oppnådde på auksjonen hos det verdensberømte Sotheby's - 119,9 milloner dollar - vakte oppsikt verden over. Den indiske regissøren Dheera Akolhar har lagd dokumentar om dette og mye annet om Munchs liv
Foto: Skjermdump/NRK
Dheeraj Akolkar ble så fascinert av Edvard munch at han bestemte seg for å lage en dokumentarfilm. 

Filmen om Edvard Munch, ble vist av NRK på dagen 150 år etter at Munch ble født 12. desember 1863. Den indiske regissøren som startet sin karriere i Bollywwod-industrien, har store ambisjoner. En reise i Munchs eget sinn. Munch etterlot seg mye skriftlig materiale, i tillegg til 18 000 verk, som kan røpe noe om hvordan han opplevde seg selv og omverdenen.

– I en verden der 15 minutter, eller kanskje bare 15 sekunder, i rampelyset synes å være tilfredsstillende for mange, stiller vi spørsmålet om hva som gjør at vi nå feirer en kunstner som Munch etter 150 år, sier regissøren selv.

I 150 års jubileet har det vært arrangert utstillinger, det er skrevet bøker og laget flere filmer, i tillegg har den New York baserte kunstneren Marina Abramovic vekket oppsikt ved å invitere et utvalgt publikum til å skrike ut i Ekeberg skulpturpark. Det var her Munch ble inspirert til å male det verdenskjente maleriet, og det kan se ut til at gåten om maleriet og maleren er umettelig.

Filmen er produsert av NordicStories og finansiert av jubileet Munch 150 med støtte fra Utenriksdepartementet og NRK. Programmet kan ses på nett-tv, og vises igjen 15.12.