- Jenteprisen gikk til Iman Meskini - 14.10.2024
- Ny Fett-redaktør vil skrive om etniske minoriteter - 14.10.2024
- Una Pasovic vil inn på Stortinget - 12.10.2024
Festivalen inneholder blant annet 5 verdenspremierer og 3 Norgespremierer. 43 filmer var påmeldt til årets utgave.
– Årets norske program viser en stor bredde i sjanger og tematikk. Vi møter unge ballettgutter, og Olga alene på de russiske stepper i 50 kuldegrader. Vi blir kjent med barn som tilhører andre sfærer enn de fleste av oss beveger oss inn i, og vi blir ført ned i de dypeste hav. Vi blir kjent med mytiske skuespillerinner, gamle ur-pønkere og gjenglemte frikere som mimrer over Club 7-tida. Vi opplever en fiskemåke som får skylden for alt, sirkuspoesi og en kjærlighetsreise til Afghanistan. Og sist men ikke minst; kortdokumentarer om et skarpt blikk for is, blekkets forunderlige skaperkraft og klovnens bittersøte sideblikk på en syk verden, skriver Norsk filminstitutt i en pressemelding.
Her er filmene som er tatt ut:
Ballettguttene – Førpremiere
Ballettguttene er en sjarmerende og vakker film om tre unge gutter i en alder preget av dyp sårbarhet og store utfordringer. De tre har ulik bakgrunn, ulik motivasjon og møter motstand fra helt forskjellige kanter når de gjør sitt utradisjonelle valg om å bli ballettdansere.
Regi: Kenneth Elvebakk Produsent: Carsten Aanonsen, Indie Film AS
Barn som meg – Verdenspremiere
På Jørstadsvea avlastningsbolig bor det 15 barn. Noen bor der fast, andre bor der deler av tiden. Tre av disse barna er Aleksander, Filip og Randi-Mette. Vi får komme inn og være tilstede, i et hjem som ikke er et hjem.
Regi: Mari Storstein Produsent: Marius Erikstad, HiL
Club 7
Club 7 var motkulturens og hippiebevegelsens mest markante forum i Oslo fra 1960- tallet og drøyt 20 år fremover. Club 7 er en symfonisk og assosiativt skildret film som utforsker livsløpet og samtiden til stedet som er blitt beskrevet som 20 år med kontinuerlig improvisasjon.
Regi: August B. Hanssen og Even G. Benestad Produsent: Carsten Aanonsen, Indie Film AS
Cyrk – Verdenspremiere
Cyrk er en hybrid mellom dokumentar og fiksjon og man vet aldri helt hva som er hva. Vi møter Cirkus Arnardo gjennom et døgn av den daglige driften. Filmen viser en mørk, vill og vakker stilisering av sirkuslivet og hovedkarakteren.
Regi: Jorunn Myklebust Syversen Produsent: Jorunn Myklebust Syversen
Det var ikke jeg, det var fiskmåsen
En animert dokumentarfilm om og med Pelle Sandstrak som forteller om da han i tenårene slet med tvangstanker og Tourettes syndrom.
Regi: Julie Engaas Produsent: Cecilie Bjørnaraa, True Fiction AS
Get lost
Get Lost dokumenterer dybden, prosessen og teoriens praksis ved kunstneren Peter-John de Villiers. Hans arbeid er å finne i gallerier over hele verden og brukes kommersielt av kjente personer og merkenavn som Carlos Santana, Coca-Cola, Volkswagen, Sony Records og Universal Records.
Regi: Sindre Habberstad og Christoffer Pedersen Produsent: Sindre Habberstad
Journey – Verdenspremiere
I Journey møter vi den skotske kunstneren Garry William og vi får bli med han på en tidagers reise i den bitende kulda på Sognsvann utenfor Oslo.
Regi: Ali Parandian Produsent: Ali Parandian, Anicca Pictures
Love City, Jalalabad – Verdenspremiere Directors cut
Gittoes danner et kunstnerkollektiv i Jalalabad vest i Afghanistan, en provins kontrollert av Taliban. Han våger så å rekruttere kvinnelige skuespillere fra Pakistan til å lage filmen sammen med den australske performancekunstneren Hellen Rose og den lokale action-stjernen Amir Shah. Målet er å bringe kjærlighet tilbake til Afghanistan.
Regi: George Gittoes Produsent: Torstein Grude, Piraya Film AS
Nitrate Flames – Norgespremiere
Renée Falconettis ansikt er et av de mest ikoniske i filmhistorien. Rollen som Jean d’Arc var hennes eneste filmrolle og skapte både hennes storhet og hennes fall. Filmen bygger på arkivmateriale og dramatisering av Falconettis liv fra det lysende 1920-tallets Paris, til det skyggelagte Buenos Aires rundt 1940, der hun endte opp i glemsel og tristesse.
Regi: Mirko Stopar Produsent: Tore Buvarp og Peter Bøe, Fenris Film AS
No word for worry – Norgespremiere
I det glemte Mergui-arkipelet utenfor kysten av Myanmar har havfolket Moken overlevde uforandret i flere tusen år. Hook vokste opp på havet i denne verden som nå forgår og filmen følger ham fra møtet med vår moderne setting, til en sjøreise inn i hjertet av Mokens rike.
Regi: Runar Jarle Wiik Produsent: Mette Cheng Munthe-Kaas og Christian Lien Jensen, Ten Thousand Images/ Hallum & Jensen as
Olga – Til mine venner
Olga er ei ung samisk jente fra det russisk-samiske området Lovozero i Nordvest-Russland, ikke langt fra grensa til Norge. Hun er foreldreløs og oppvokst på barnehjem. Som attenåring sendes hun hjem og blir utstøtt av sitt eget folk. Filmen følger hennes vei mot verdighet og kulturell identitet.
Regi: Paul-Anders Simma Produsent: Hilde Korsæth, Tundra Film AS
The Heart of Bruno Wizard – Norgespremiere
Bruno Wizard er en punk-musiker fra London, kjent på 80 tallet som en legende i undergrunnen for sine originale forestillinger og «mystery man» status. Fra indie-helt til hjemløs, – et intimt portrett av en av punkhistoriens mest unike og minst kjente karakterer.
Regi: Elisabeth Rasmussen Produsent: Joachim Lyng, Sweet Films AS
Tusen millioner ganger hundre tusen takk – Verdenspremiere
Som 17 åring opplevde Arturo Tovar at lillebroren fikk kreft. Siden den gangen har han forsøkt å gjøre hverdagen til familier som opplever sykdom litt bedre, som sykehusklovn på barneavdelingen ved Oslo Universitetssykehus.
Regi: Mari Storstein Produsent: HiL