Lidenskap på dansegulvet

Luis Garcìa Rodrìguez og Carolina Borrego Rosa fra Spania gjestet bachatafestivalen i Oslo
Foto: Luca Venturi
Mens tango og salsa har vært kjent lenge i Norge, gjorde ikke den latinamerikanske dansen bachata sitt inntog på det norske dansegulvet før for tre-fire år siden. Internasjonale danseinstruktører hyller nordmenn for danseinnsatsen.
0Shares
Avatar
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Gjennom filmer som Dance With Me og Shall We Dance, har nordmenn tidligere fått en smakebit av den sensuelle dansen.

– Det er så bra at alle danser med alle. Det ser man ikke overalt. Her spiller det ingen rolle om du er god eller dårlig, sier Sergio Mendoza fra Spania, som er instruktør i bachata.

Bachata kommer opprinnelig fra Den Dominikanske Republikk, en øystat i Karibien. I øystaten er befolkningen spansktalende og et flertall (over 70 prosent) har blandet svart og hvit herkomst. Den opprinnelige dominikanske bachataen er annerledes enn den sensuelle bachataen som nå har blitt populær over hele verden. 

Luis Garcìa Rodrìguez og Carolina Borrego Rosa fra Spania har begge lang danseerfaring. Carolina har danset og konkurrert i mange forskjellige stiler, men liker best den sensuelle bachataen.
Foto : Luca Venturi

Den sensuelle bachataen baserer seg på store bevegelser med kroppen og mye kontakt.

– Sensuell bachata baserer seg på store bevegelser med kroppen og mye kontakt, mens den dominikanske bachataen er mer oppreist, har raskere fotarbeid og ikke så mye kroppskontakt, forteller Mendoza.

Sensuell, ikke seksuell: Yocelin Rojas og Sergio Mendoza Matos fra Grand Canaria underviser i den kubanske salsastilen Timba, og de danser en dans som er inspirert av salsa og bachata som kalles Timbachata.
Foto : Luca Venturi

En fusjon av stiler
Bachatadansen har utviklet seg mye i løpet av de siste ti årene, og den sensuelle bachataen handler mer om å følge sangtekstene enn rytmen i sangen. 

Yocelin Rojas og Sergio Mendoza Matos fra Grand Canaria under bachatafestivalen i Oslo. Den sensuelle formen for bachata er en relativt ny stil som har blitt populær de siste ti årene.
Foto : Luca Venturi

– Man følger sangstemmen, og andre melodier i sangen, ikke hovedrytmen. Som man gjør når man danser til rythm and blues (RnB), sier Mendoza.

Luis Garcìa Rodrìguez og Carolina Borrego Rosa fra Spania gjestet bachatafestivalen i Oslo.
Foto : Luca Venturi

Når man danser bachata, er det kvinnen som er i fokus, og mannen skal føre henne på elegant vis. Måten musikken tolkes på, varierer fra person til person, og det er en intim dans. Kjemien mellom to som danser bidrar til å skape en opplevelse av sensualitet og følelser mellom to personer, men motivasjonen for å danse bachata varierer fra person til person. 

Jose Luis Chaves and Silvia León Rubio har vært dansepartnere i et par år. Sensuell bachata er en dansestil som er veldig tett og intim. Det er som en kjærlighetshistorie som utfolder seg på dansegulvet.
Foto : Luca Venturi

– Enkelte danser bachata fordi de søker en nærhet til folk, forteller europamester i bachatadans, Carolina Borrego Rosa. 

Jose Luis Chaves og Silvia León Rubio fra Cadiz i Spania har lang danseerfaring bak seg. Nå reiser de verden rundt for å spre dansegleden med andre ivrige dansere.
Foto : Luca Venturi

Dansen kan oppleves som et kort kjærlighetsforhold, og ideen om at man har følelser for den man danser med forsterker de minuttene på dansegulvet.

Yocelin Rojas og Sergio Mendoza Matos har lenge danset den senuelle stilen bachata.
Foto : Luca Venturi

– Hvis musikken har en fin tekst om kjærligheten, så må man tolke det. Man er ikke nødvendigvis forelsket i personen man danser med, slik er det ikke i det hele tatt. Men i de fire neste minuttene kan man tro at man er det, sier Borrego Rosa. 

Jose Luis Chaves and Silvia León Rubio fra Spania deltar ofte på dansekonkurranser og ble Europamestere i Bachata i 2011. Rubio er en av de som utviklet dansestilen Bachata Sensual, som nå har blitt en populær dans også i Norge.
Foto : Luca Venturi

Sprer seg
Bachata har spredt seg raskt, og det holdes flere stevner i forskjellige deler av verden. Sjangeren får stadig flere tilhengere. 

– Takket være folk som Korke og Chavez (to av de mest kjente bachata-danserne i verden, begge fra Spania, journ.anm.), som har delt sin danseglede med folk over hele Europa. Og nå er det en dansefeber i Sør-Amerika, og den sensuelle bachataen er blitt poplulær, sier Mendoza.

Oslo var vertsby for den internasjonale bachatakonkurransen Bachata Star i 2012. Dansestilen begynner å få et skikkelig fotfeste i det norske dansemiljøet, og flere har blitt bitt av dansebasillen. 

Foto : Luca Venturi

– Det er som et godt virus som sprer seg, sier han.