Film ser nytt på menn og islam

 
Foto: Pressebilder
Etter mye positiv oppmerksomhet rundt "A Balloon for Allah", er det mennenes tur. Filmdokumentaren "Manislam" hadde premiere 20. mai.

Filmskaperen Nefise Özkal Lorentzen, har med dokumentarfilmen “A Balloon for Allah” mottatt flere internasjonale priser. Hun står også bak ”Gender Me”, en film om islam og homoseksualitet. Fra dokumentaren om kvinner i islam, og kjønn, fullfører tyrkisk-norske filmskaperen trilogien med menn og maskulinitet. Dette er sannsynligvis den viktigste av de tre mener regissøren.

Kan man si at et av filmens tema er å utsi noe om muslimske menns maskulinitet ut i fra politiske holdninger?

Begynner som eventyr
– Helt siden jeg var ei lita jente har jeg vært klar over at gutter har flere privilegier enn jenter. Selv om det er disse privilegiene som har holdt patriarkatets hjul i gang, kan man ikke si at de har brakt lykke verken til kvinner eller menn. Få er i tvil om at det innen islam er grupper av menn som besitter makten, og at de tolker og bruker islam for å styrke sin posisjon, sier Nefise Özkal Lorentzen som lette etter menn som ønsker å avkle patriarkatet og rense religionen for denne destruktive kraften og slik skape en mer demokratisk og inkluderende islam.

Foto : Pressebilder

“Manislam” begynner som et eventyr: “Jeg vil fortelle dere en historie. En gang fantes en mann”.
Hun fortsetter innledningen med å fortelle at hennes oppdrag er å søke opp menn som våger å stille spørsmål om den muslimske mann av i dag.

En av disse mennene er Naif Al-Mutawa fra Kuwait, en klinisk psykolog med ekspertise på post-traumatiske lidelser og regissøren bak komiserien “The 99” som har nådd 70 land. Serien er basert på superhelter gestaltet fra muslimske arketyper, en av dem bærer navnet Noora. Al- Mutawa, som vil være tilstede på premieren, er kalt en av de 500 mest innflytelsesrike i den muslimske verden og har blitt omtalt av Barack Obama.

http://vimeo.com/user1405891/review/93426356/c366ae4074

Reformert islam
Siden hun snakker med menn med moderne ideer om et reformert islam, tvinger spørsmålet om religionens rolle for definisjonen av kjønn og identitet seg fram. Tyrkiske Ihsan Eliacik fremstår ytre sett som bildet på den typiske muslim med skjegg, men han er en del av anti-kapitalistiske muslimske aktivister. Hun har også med blant annet Imtiaz Pavel som er kjønnsforsker fra Bangladesh og tar seerne med til Indonesia der en gruppe menn protesterer – iført skjørt.

– Kan man si at dette er “moderne muslimer” som vil fornye islam?

– Ja, det er helt riktig at det handler om reformasjon, sier Nefise Özkal Lorentzen som mener at det er lettere å portrettere motmakten enn makten. – Mannligheten er i stor grad knyttet til den patriarkalske tradisjonen og makten i islam. For å løse denne problemstillingen har jeg i denne dokumentaren tematisert en mannlighet utenfor, eller i motsetning til, patriarkens hegemoniske posisjon.

Kunstnerisk dristighet 
Nefise Özkal Lorentzen har en egen evne til å skape kontakt med viktige stemmer andre deler av verden, stemmer som vi sjelden ellers får høre. Som den forrige filmen er denne engelskspråklig og en blanding av dokumentar, intervjuer og digitale bilder.

– Dette er et nyskapende prosjekt både tematisk og formmessig, som viser stor kunstnerisk dristighet, en modig tilnærming og visuell lekenhet. Regissørens særegne utrykk og fortellerstemme veksler mellom intens innlevelse og humoristisk distanse. Prosjektet har et stort publikumspotensial og kan få et langt liv både nasjonalt og internasjonalt, i likhet med trilogiens forrige filmer, sier dokumentarfilmkonsulent Kristine Ann Skaret (Norsk Filminstitutt)

100 metoder mot rettferdighet
Nefise Özkal Lorentzen er journalist, forfatter, produsent og filmskaper. Før hun kom til Norge på 80-tallet, studerte hun skuespill i Istanbul.

– La oss ikke glemme at det finnes minst 100 måter å kjempe mot urettferdighet på, sier regissøren på sin facebookside.

Felles for filmene hennes er at hun reiser ut i verden og gir plass til stemmer, både salafister og revolusjonære, som den egyptiske kvinneforkjemperen Nawal El Saadawi i “A balloon for Allah”. Med seg på laget har hun sin mann, kjønnsforsker Jørgen Lorentzen som produsent.

– Man må lete videre i spørsmålene, rådet El Saadawi henne i del 2 av trilogien.

Det rådet ser det ut til at filmskaperen har fulgt.

Filmen er støttet av Norsk Filminstitutt og Fritt Ord. 

Filmografi
2014
ManIslam – Islam and Masculinity (ManIslam – Islam and Masculinity)

2011
A Balloon for Allah (En ballong til Allah)

2008
Gender Me (Gender Me)

2008
The Young Detectives (Detektivklubben)

2006
Grannymom (Mormormamma)

2005
I have two countries (Jeg har to land)

2002
It Happened Yesterday, It Happens Today (Det hendte i går, det hender i dag)