– Flomtragedien er det siste vi trenger

Foto: Arkiv.
Foto: Jarle H. Moe/Nordiske Mediedager
– Vi har ikke kommet oss over krigen, og så skjer det plutselig en heftig flomkatastrofe. Det er det siste vi trenger nå, sier den norsk-bosniske NRK-programlederen Leo Ajkic (bildet).
0Shares

Opptil 49 mennesker er omkommet som følge av flommen i Bosnia og nabolandene Serbia og Kroatia de siste dagene. Ødeleggelsene beskrives som enorme og flere hundre tusen mennesker er evakuert fra hjemmene sine.

NRKs Leo Ajkic har engasjert seg i saken og oppfordrer folk på sosiale medier til å støtte flomofrene. Ajkic kommer opprinnelig fra Mostar i Bosnia og sier han er alvorlig bekymret for innbyggerne som har mistet alt, knapt 20 år etter Bosnia-krigen.

– Jeg var i noen av de flomrammede områdene for fire år siden. Vi ryddet miner med TV-aksjonen. Halvparten av husene var ikke bygd ferdig siden krigen. Folk er fattige der og de fleste lever av å dyrke. Folk har brukt 20 år på å komme seg etter krigen, og nå kommer det en flom og ødelegger alt igjen, sier Ajkic til NRK.

Sprer budskapet
Sammen med andre i Norge fra Bosnia, Serbia og Kroatia oppfordrer Ajkic folk til å sende bidrag til flomofrene, blant annet gjennom organisasjonen Nova Nada (Nytt håp).

Han mener det er viktig at vi ikke glemmer katastrofen i tiden som kommer.

– Vi må hjelpe de som er der nå og som er rammet. De trenger hjelpe til å unngå å bli syke av sykdommene som flyter der nede, og med å bygge opp husene og veiene igjen, sier Ajkic.

 
Foto : EC/ECHO/EEAS/EU Delegation BiH

Hardest rammet også i Serbia
I Serbia er store områder under vann, og folk har måttet flykte fra byene. Nils Ragnar Kamsvåg, den norske ambassadøren i Beograd, sier de fattige som er rammet har lite å gå på.

– En langsiktig tragedie er at svært mange av dem som er rammet er fattige, har lite å gå på, og det finnes ikke noe forsikringer som vil dekke dette tapene deres senere. Derfor har mange nektet å dra fra husene sine, forteller Kamsvåg til NRK.