Første cricketlandskamp for kvinner i Norge

Jentecricket går sin seiersgang: For et par år siden ble Falken Girls intervjuet av UtropTV. Sist helg gikk tidenes første cricketlandskamp på norsk jord – for kvinner.
Foto: Utrop TV/Farid Omer
For bare tre år siden eksisterte det ingen jentelag i cricket i Norge. Forrige helg stilte Norge med et eget kvinnelandslag i en historisk landskamp på norsk jord.

Kampene gikk av stabelen lørdag 28. februar og søndag 1. mars i henholdsvis Jessheim og Oslo.

– For oss var dette et stolt øyeblikk for oss i Norges Cricketforbund, og faktisk den aller første landskampen i cricket her i landet. Herrene har ennå ikke spilt landskamp i Norge, sier Khalid Mahmood, utviklingsleder i Norges Cricketforbund til idrett.no.

Cricket som idrett har eksistert i Norge siden slutten av 70-tallet. 

– Samtidig har det vært en stor utfordring i det mannsdominerte miljøet for å få med jenter. Vi har lenge vært medlem av det internasjonale cricketforbundet, og der er blant annet et av kravene at vi skal involvere jentene også – men det har ikke vært lett, forteller han videre.

Tok tak i jenterekrutteringen
Først da Oslo-kvinnen Fozia Ahmad tok tak i rekrutteringen ble det fart på sakene. Hun får mye av æren for at interessen for jentecricket har økt.

Ahmad tror hun har lyktes med rekrutteringen fordi hun selv er kvinne.

– Cricket er en idrett veldig mange kjenner seg igjen i, og mange mødre fra Pakistan, India og Sri Lanka spilte selv da de gikk på skolen i sitt hjemland. I og med at det var jeg som kvinne som tok initiativet, så har jeg fått den tillitten som kreves for å bygge opp et idrettsmiljø for jenter, forteller Ahmad til idrett.no