1,5 millioner armenere ble drept – Tyrkia benekter folkemordet

I Tsisernakaberd-høyden i Armenias hovedstad Yerevan ligger minnesmerket for de over en million mennesker som mistet livet under massakrene påført armenerne under det ottomanske riket (1915-16). Internasjonalt er det strid om hendelsene skal kalles for folkemord. Bildet ble tatt under fjorårets markering.
Foto: Serouj Ourishian
Fredag markeres at det er 100 år siden 1,5 millioner armenere ble drept. – Vondt at dette ikke blir anerkjent, sier armenere i Norge til NRK.
0Shares

Armener-massakren er offisielt anerkjent som folkemord av over 20 land, inkludert Frankrike og Russland. Pave Frans brukte også betegnelsen folkemord da han kommenterte markeringen tidligere denne måneden. Uttalelsene falt ikke i god jord i Tyrkia, der myndighetene bestrider benevnelsen og kaller den en fornærmelse.

USAs president Barack Obama unngikk også betegnelsen da han kommenterte markeringen torsdag, og Norge har heller ikke anerkjent massakrene som folkemord. 

– Folkemordet er veldokumentert historisk, men den politiske anerkjennelsen mangler mange steder, noe som er sårt for mange armenere, sier Erik Grigoryan, leder i Armensk kulturforening i Norge (AKFIN) til NRK.

Tvunget ut i dagsmarsjer: Her blir armenere deportert fra sine landsbyer og ut i lange dagsmarsjer, som endte livet til mange. Andre ble likvidert på dagen eller internert i leire.

Gregoryan sier at historiene om det som skjedde for 100 år siden blir overlevert fra generasjon til generasjon.

– For oss er vondt å tenke på at dette blir fornektet. Fornektelsen fra tyrkerne hindrer forsoning i dag, forteller han videre.

Norsk humanist som helt
I dag skal AKFIN arrangere et fakkeltog i Oslo for anerkjennelse av folkemordet. Blant deltakerne og talerne er barnebarnet til Armenias store helt, nordmannen og humanisten Fridtjof Nansen. 

Nansen engasjerte seg for flyktninger etter første verdenskrig og ble i 1920 Folkeforbundet første høykommissær for flyktninger hvor han skapte Nansenpasset for statsløse flyktninger, blant annet armenere.