Sterk polsk kritikk av PFU

Fotballklubben Chelsea vil sende supportere som kommer med rasistiske tilrop under kamper til holdningsendringskurs som blant annet omfatter turer til den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz.
Foto: Wikimedia Commons
Innboksene i Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening oversvømmes av e-poster med trusler om boikott av norske produkter fra sinte polakker etter en PFU-avgjørelse. Norsk-polsk profil har på sin side full forståelse for kritikken.

Bakgrunnen for saken er en avgjørelse siste uke i november fra Pressens Faglige Utvalg (PFU), som gikk i favør av Avisa Sør-Trøndelag. Avisen ble frikjent for brudd på presseetikken etter å ha omtalt Auschwitz som “polsk konsentrasjonsleir” i en filmanmeldelse.

– Jeg registrerer at i vår tid vandrer journalistikken mellom landene. Oppfattelsen av en feil er åpenbart ulik, sier generalsekretærer Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund til journalisten.no.

 
Foto : Tord Litleskare/Nordiske Mediedager/tordlitleskarephoto.com

Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, sier til samme nettsted at hun har måttet slette 10.800 polske e-poster.

– Vi registrerer at det pågår en aksjon overfor PFU og at de tydeligvis også har skaffet seg tilgang til e-postadressene til NR-sekretariatet. Vi har ordnet opp i dette slik at det ikke representerer noe stort problem for oss nå, sier Nybø til journalisten.no.

–  Krenkende overfor polakker
Journalist og redaktør i det norskbaserte, polskspråklige nettstedet scanpress.net, Henryk E. Malinowski , klaget inn Avisa Sør-Trøndelag for språkbruken, og mente betegnelsen var krenkende overfor Polen og polakker. 

I uttalelsen fra PFU begrunnes frikjennelsen med at avisen har beklaget språkbruken, og at utvalget tror på avisens forklaring om at hensikten med språkbruken var å formidle at konsentrasjonsleiren lå i Polen.

– Jeg stiller meg uforstående til en slik kampanje. PFU vurderer presseetikk, ikke krigshistorie, er tonen fra PFU-leder Alf Bjarne Johnsen overfor journalisten.no.

Etterlyser mere kunnskap
Norsk-polske Edith Stylo er kulturarbeider, lokalpoltiker og brobygger mellom Norge og Polen. Til utrop.no sier hun seg lite imponert over filmanmeldelsen.

– Norske journalister må faktisk slutte å være ignorante overfor verdenshistorien og vise mer saklighet og allmenkunnskap. Man er alt for navlebeskuende og for lite nyansert i sin dekning av Polen, og andre land i Øst-Europa. Her vil man ende opp med å kringkaste et usant og forvrengt bilde av landets historie, fastslår hun.

Når det gjelder denne saken kan grove historieforfalskninger være en forklaring, påpeker Stylo videre.

 
Foto : Frekk forlag

– Vi ser at slikt lever dessverre videre i folks bevissthet og er ansett for å være de gjeldende historienormene i norsk verdensbilde. Dette igjen danner grobunnen for dagens diskusjon rundt de, også for meg, skandaløse formuleringer som de famøse “polske konsentrasjonsleirene”.

– Faller på egen urimelighet
Har PFU opptrådt riktig i saken ved å vurdere rent presseetisk? 

– Det som er enda verre er at PFU har konkludert med at intet klanderverdig har funnet sted, til tross for at påstanden som denne faller på sin åpenbare urimelighet.

Når det gjelder Polen-dekning i kjølvannet av annen verdenskrig er ikke denne saken enestående, argumenterer hun.

– Fra tidligere har det ikke vært uvanlig at man fra enkelte hold ga Polen skylden for Holocaust og jødeutryddelsene. Dette var dessverre ikke noe Polen kunne gjøre med grunnet den fatale geopolitiske beliggenheten landet hadde etter krigen. Vi må huske at disse forferdelige grusomhetene ble jo begått av tyskerne i et okkupert land som Polen var da, og som jo ikke samarbeidet med nazistene.

Klikk her for å lese PFUs vedtak oversatt til engelsk og polsk.

Klikk her for å lese et utdrag fra behandlingen i PFU på Avisa Sør-Trøndelags eget nettside.