Hva vet Oslo-folk om samisk matkultur?

Samisk matkunst står på menyen under feiringen av samefolkets dag i regi av Geitmyra matkultusenter for barn. Illustrasjonsbildet viser tradisjonelle samiske melkeskåler.
Foto: Fanny Schertzer
I dag kan man oppleve Samefolkets dag på Geitmyra matkultursenter for barn.

Arrangementet står i regi av Geitmyra matkultursenter for barn, sammen med Internasjonalt reindriftsenter.

I tillegg til å smake på blodpannekaker, tyttebærgrøt og reinkjøtt, får barna bake sine egne gahkko-brød, spikke fluser og høre samiske eventyr i lavvoen. Internasjonalt reindriftsenter viser hvordan man enkelt kan beine ut en hel rein og bruke alle delene på dyret.

I Oslo er det kebab, sushi, pizza og thaimat på hvert gatehjørne, men hva vet Oslofolk om samisk matkultur? Det flerkulturelle Norge startet lenge før de siste tiårenes innvandring, men den samiske matkulturen har forsvunnet i mylderet av eksotiske retter fra kontinentet. 

– Samene vet hvordan man utnytter hele dyret til å lage god og næringsrik mat. Det er noe vi alle burde lære mer om, sier Anderas Viestad, faglig ansvarlig ved Geitmyra matkultursenter for barn, via en pressemelding.

Ukjent matkunnskap skal bli allmennseie
Nå skal denne matkunnskapen ut til folket denne lørdagen.

– Samene har sine særegne kulinariske tradisjoner og kunnskaper om mat og råvarer i nord, sier direktør og reineier Anders Oskal ved Internasjonalt reindriftssenter i Kautokeino.

Senteret jobber med 24 ulike urfolk som lever av reindrift i nordområdene. Hans styreleder Inger Anita Smuk, reineier og matpionér fra Varanger, utdyper:

– Denne tradisjonelle kunnskapen er i dag dessverre ukjent og ubenyttet utenfor reindriftssamfunnene, noe vi akter å endre på. legger hun til.