Gjør historien om Palestina tilgjengelig

Rawan Damen er dokumentarfilmskaper og journalist. Hun jobber med å samle og spre informasjon om Israel-Palestina-konflikten
Foto: Leila Feratovic
Hun er palestinsk filmskaper og jobber til daglig jobber med en nettside som har gjort det lettere å spre kunnskap om Israel-Palestina-konflikten.

Rawan Damen er en av nøkkelpersonene bak Palestine Remix Project. Der samles dokumentarer om Israel-Palestina konflikten på én nettside. 

Det er et omfattende stykke arbeid. Målet er å spre kunnskap om denne svært kompliserte konflikten og historien bak. Det er også en interaktiv nettside der man kan søke, klippe sammen egne klipp og dele det man vil av film og tekst.

Rawan Damen besøkte nylig Oslo i forbindelse med et seminar for å øke engasjementet rundt Palestina. 

På Palestine Remix Project har folk muligheten til å lage sine egne sammensettinger og små filmer.

Dokumentarist fra Palestina
Damen er en utdannet filmskaper som har studert film i Palestina og Storbritannia. Hun jobber nå med både en nettside for Al-Jazeera og som dokumentarist for nyhetskanalen.  

– Det jeg elsker med dokumentarer sammenlignet med for eksempel nyheter eller drama, er at nyheter går fort ut på dato og drama er et dyrt medium. Dokumentarer har en lengre relevans.

– Jeg lagde min første dokumentar i 2001, og har hele tiden opplevd at mine dokumentarer har vært med på å spre kunnskap og informasjon og lære folk noe nytt om Israel-Palestina. Aktivister har for eksempel brukt mine dokumentarer i sitt arbeid.

Hun mener at historien om Palestina er en historie som er viktig å informere om.

– Selv om Palestina på sett og vis er langt unna Europa og Norge, er det en historie som verdt å se nærmere på og få kunnskap om. Vi håper på at disse dokumentarene som vi har brukt åtte år på å lage og samle, kan bli brukt i skolen, på universitetet og blant aktivister. Det er en måte å undervise folk i historie på. 

Ny form for informasjonsdeling
Nettsiden preges av klipp og dokumentarer, men har også statistikk, grafer og kart. Den er interaktiv og det er lett å navigere seg rundt på siden. I tillegg til dette er det lett å klippe og kopiere innhold fra siden, noe Damen mener et viktig medvirkerprinsipp.

– På Palestine Remix Project har folk muligheten til å lage sine egne sammensettinger og små filmer, og derfor vil føre en sterkere tilhørighet til innholdet. 

Damen mener at styrken i prosjektet ligger i utvelgelsen av kilder, noe som skaper en balanse i dekningen av saken.

– Dokumentarene som vi har brukt, er laget på arabisk og har med både palestinske og arabiske kilder, samt israelske, palestinske og utenlandske eksperter på feltet. Derfor vil jeg si at dokumentarene gir et balansert bilde av konflikten.

Spesielt forhold til Oslo
For de fleste palestinere har Oslo en spesiell plass på grunn av Oslo-avtalene. Damen har også et helt spesielt forhold til Norge og Oslo. Hun har nemlig brukt Oslo-avtalen i flere av filmene sine, og blant annet intervjuet både Jan Egeland og Thorvald Stoltenberg. 

– Sist jeg var i Oslo, var i 2013, og det var kaldt og helt fantastisk. Oslo har en helt spesiell betydning for alle palestinere.