Dette er burkini

Slik ser burkini ut
Foto: ahiida.com
Burkini er en badedrakt for kvinner utviklet av libanesisk-australske Aheda Zanettis firma. Ahiida har også rettighetene til navnet (Burqini) som et registrert varemerke.
0Shares

Policynotatet til Tankesmien Agenda foreslår å ikke tillate kjønnsdelt svømmeundervisning. Burkini kan være løsningen. 

Burkini er en badedrakt for som ble utviklet for noen år siden.

Drakten er laget i polyester og dekker hele kroppen unntatt ansiktet, hendene og føttene, i tråd med tradisjonelle, muslimske regler for ærbarhet og anstendighet. Badedrakten burkini likner en heldekkende våtdrakt med innebygd hette, men den er laget av polyester, ikke latex, som også gjør den lettere å svømme med.

Enkelte muslimske teologer anser imidlertid ikke løsningen som perfekt, og har kritisert den fordi den ikke oppfyller kravet om å skjule kroppsformene. En annen type badedrakt som muslimske kvinner kan bruke er “veilkini” som opprinnelig kommer fra Akaba i Jordan og MyCozzie-kolleksjonen som skal oppfylle kravene til anstendighet. 

Lov å bruke i Norge
Ledelsen i de offentlige badene i Oslo har bestemt seg for å tillate bruk av heldekkende badedrakter, såkalte burkinier.

– Det er noen som har behov for å dekke seg til. Vi synes det er viktig at flest mulig som bor i denne byen har tilgang på badene, og bruker badene. Og da forsøker vi i hvert fall innen rimelighetens grenser å ivareta også disse menneskenes interesser, sa avdelingssjef Jan Zander i Idrettsetaten i Oslo kommune til NRK. (2011)

Zander mener heldekkende tøy ikke er noe problem så lenge det ikke belaster renseanlegget unødig og egner seg for bading og svømming.

Burkini kan bestilles på nettbutikker som f. eks. Ebay.