Vestafrikanske rytmer til årets Riddu Riđđu

Årets Riddu Riddu-festival kommer til å ha fokus på urfolks landrettigheter.
Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen
Etter to år med alternative arrangementer og nedskalert festival, er urfolksfestivalen klar for full festival igjen - det innebærer både verdensstjerner og nye navn.

Verdensstjernen Angelique Kidjo og publikumsfavoritten The Halluci Nation fra Canada er bekreftet til Riddu Riđđu. Publikum får også oppleve Sámi Grand Prix-aktuelle SOÁ og afrocolombianske Lido Pimienta.

Festivalsjef Sandra Márjá West er stolt over festivalprogrammet.

– Det er veldig bra å få lage Riddu Riđđu, slik det skal være, med publikum fra både fjern og nær. Jeg gleder meg til å høre joiken og strupesangen ljome mellom fjellan, og se alle bålene på campen i de sene nattetimer.

Fokus på urfolk

Rettigheter til land er et gjennomgående tema på årets festival. Kunstutstillinga Binnáš vel!, som kan oversettes til “litt til”, setter fokus på inngrep i urfolks land, og samler kunstnere fra Grønland og Sápmi. I samarbeid med aktivistalliansen Redd Repparfjord bringes stemningen fra Markoppsynet til Riddu-sletta.

De samiske danserne Biret Haarla og Gáddjá Haarla opptrådte på Den samiske paviljongen under Veneziabiennalen, og i Riddu Riđđu opptrer de med en ny danseforestilling kalt Starting from staring.

Mustafa x Elle Maija er et rykende ferskt samarbeid mellom samiske Elle Máijá Kleftsad Bær og Mustafa Hasan. Førstnevnte er gitarist og joiker, og har arbeidet med Mari Boine, Rolffa og Bitches Brew. Sistnevnte er rapper som er kjent for sine hardtslående tekster og sin lange kamp for å få bli i Norge.