Cricket inkluderer enslige mindreårige

Cricket-turneringen fant sted 17. august. Det finnes flere cricketklubber i Oslo og omegn, til tross for at cricket til nå ikke har vært en spesielt utbredt idrett her i Norge. Sporten blir nå mer og mer populær
Foto: Bilge Öner
Cricket blir stadig mer populært i Norge. Tidligere i høst spilte ungdommer fra Spydeberg mottak turnering mot Inter Oslo Cricket-kubb som del av et integreringsprosjekt. 

Khanshereen Popal og Shark Rahimulluh er to av ungdommene fra Spydeberg mottak som fikk delta i turneringen: Khanshereen Popal har bodd i Norge ett og halvt år.  

Utrop spør Khanshereen Popal hva han synes om cricketturneringen.

– Jeg liker å spille cricket og spilte mye i hjemlandet. Jeg hadde spilt hver dag hvis vi hadde hatt cricketbane på mottaket.

Khanshereen Popal og Shark Rahimulluh bor på Spydeberg mottak.
Foto : Bilge Öner

– Vil skape gode opplevelser
I dag deltar han i en turnering der ungdom fra Spydeberg mottak for enslige mindreårige blir coachet av Inter Oslo-spillere, for deretter å spille en cricketmatch mot spillere Inter Oslo Cricket-klubb, som er en del av Norges Cricket-Forbund.

Mange asylsøkere og flyktinger kommer fra land der cricket er en kjempepopulær og viktig sport. Den spilles av millioner av mennesker fra bla England, Australia, India og Afghanistan.
Foto : Bilge Öner

Det er den sosiale entreprenøren Catalysts som i samarbeid med Inter Oslo Cricket Klubb står bak turneringen. 

Leadership Foundation/Catalysts, som var en av arrangørerene, støttes av Reach for Change og Sparebankstiftelsen Østfold Akershus.
Foto : Bilge Öner

– Vi ønsker at ungdommene på Spydeberg mottak skal få gode opplevelser og bygge relasjoner med jevnaldrende, som vi vet er nøkkelen til en god integreringsprosess. Catalysts avholdt et  tilsvarende arrangement sammen med Stabæk Fotballklubb den 2. august. 24 enslige mindreårige gutter fra Spydeberg kom til Nadderud stadion for å møte juniorlaget og spille en heldags fotballturnering med juniorlaget til Stabæk, opplyses det i en epost til Utrop.

Utrop spør Khanshereen Popal om han har hatt muligheten til å spille cricket med norske ungdommer tidligere

– Nei, men jeg spilte fotball med en ny norsk venn for ikke så lenge siden. 

Popal trives med å bo i Norge.

– Det går kjempebra, sier han.

Han er fornøyd med aktivitetene som tilbys, cricket, fotball og svømming. , selv om svømming er veldig vanskelig siden han ikke lærte å svømme i hjemlandet Afganistan. 

Må flytte
Shark Rahimulluh har bodd i Norge 14 måneder. Han skal snart sendes til et annet mottak. Han spilte cricket i ett år i Afganistan og ønsker å fortsette i det nye mottaket han skal sendes til. Han gruer seg litt, for kanskje er det ingen som spiller cricket der han skal. 

– Har du lyst å bli kjent med nordmenn ?

– Ja, helt klart! Og jeg har lyst til å spille cricket med alle som kan! 

– Har du hatt muligheten til å spille cricket med norske ungdommer?

– Jeg har bare spilt med innvanderere i Strømsø Cricket Klubb, men ikke med norske ungdommer.