Inviterer Facebook til debatt

En svensk Facebookgruppe-administrator er bøtelagt og fått fengselsdom som følge av å ikke ha fjernet rasistiske kommentarer fra gruppen.
Kulturminister Linda Hofstad Helleland og styreleder i Norsk Redaktørforening Harald Stanghelle inviterer Facebook til debatt om redaktøransvar og ytringsfrihet.
0Shares

Facebook er invitert til samtale og diskusjon med kulturministeren og norske redaktører under Norsk Redaktørforenings høstmøte 31. oktober i Oslo.

– Nå er det på tide at Facebook tar sin posisjon i medielandskapet på alvor og går i dialog med den norske mediebransjen. Derfor har jeg sammen med Norsk Redaktørforening invitert til et møte for blant annet å diskutere redaktøransvar og ytringsfrihet, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til regjeringen.no.

Foto: Arkiv.
Foto : Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

Hun viser til flere hendelser den siste tiden som har skapt bekymring blant norske redaktører, det norske regjeringsapparatet og andre Facebook-brukere. Forfatter Tom Egeland postet for to uker siden Nick Úts bilde av Kim Phuc som flykter fra napalmbombene under Vietnamkrigen i 1972. Bildet ble fjernet fra Egelands Facebook-konto fordi det brøt med Facebooks regler for nakenhet.

Statsministerkonto sensurert
Flere som delte bildet opplevde at bildet ble fjernet eller at de ble utestengt fra Facebook, blant annet ble bildet fjernet fra statsminister Erna Solbergs konto.

– Vi håper Facebook tar utfordringen. Selv om Facebook har snudd og nå godtar dette spesifikke bildet, mener vi likevel det er behov for dialog med Facebook om reglene for viderepublisering av innhold fra redaksjonelle medier, sier Hofstad Helleland.