Ny bok fra Sannar med flukt- og kvinnefokus

Forfatteren Sannar Araszadeh har nylig gitt ut "Blomsterselgerne".
Foto: Leila Feratovic
I år har flyktningforfatteren og øst-kurderen Sannar Araszadeh gitt ut "Blomsterselgerne".
63Shares

Om romanen skriver ARK Bokhandel at utgivelsen “er ikke en lettlest bok, eller en bok som gir svar, men en bok som stiller spørsmål”.

– Ingen samfunn består utelukkende av onde mennesker, og selv ondskap har sine begrunnelser. Boken får godt fram hvor sammensatt, komplisert, ja til og med selvmotsigende, problemstillingene i Midtøsten ofte kan være. Det er en forfriskende kontrast til det noe naive synet på regionen som ofte gjenspeiler seg i vestlige medier. Uansett hva ditt politiske eller religiøse verdisyn måtte være, må du regne med å bli utfordret ved å lese denne boken.

Araszadeh er opprinnelig fra Øst-Kurdistan i Iran og er forfatter og frilansjournalist. Han flyktet fra det iranske regimet.

Handlingen i boken reflekterer mye av det han selv opplevde som flyktning, selv om hovedpersonene har en annen bakgrunn.

– Her har jeg valgt å ta med detaljer som har opphav i egne opplevelser fra flukt, sier han til Utrop.

Ville nyansere

For forfatteren var det viktig å komme med en bok som kunne nyansere og menneskeliggjøre.

– Ofte finner man bestemte oppfatninger om landene i Midtøsten, og ja det finnes helt klart store problemer, som flukt, undertrykkelse og fattigdom. Likevel glemmer man ofte håpet som finnes i vanlige folks historier.

Iran huser flere millioner krigsflyktninger fra Afghanistan, som ifølge forfatteren utsettes for forskjellsbehandling og fattigdom i dagens Iran.

– Krigsflyktningene utgjør en underklasse, og må ta til takke med jobber som blant annet  blomsterselgere for å kunne brødfø seg. Likevel ser man en utrolig stå-på-vilje hos disse menneskene, som reflekteres i bokens to figurer.

Tar opp rusmisbruk

I boken følger man livshistorien til to venner, og til en kvinne som ender opp i fengsel.

– I boken møter vi to gatebarn, den ene med kurdisk bakgrunn, og den andre med afghansk fluktbakgrunn, i tillegg til en iransk kvinne, som havner i fengsel grunnet rusmisbruk. Vi følger livene til guttene og ser hvordan deres veier går.

Araszadeh sier tilbakemeldingene har har fått så langt har vært gode.

– Folk mener boken ser på handlingen som fengende og spennende, selv om det er alvorstunge historier som tas opp.

Langvarig jobb

For ham var utgivelsen en lang og vanskelig prosess å få til.

– Selv om jeg er forfatter er ikke norsk mitt førstespråk, så det tok rundt to år å skrive ferdig boken. Men jeg er en person som liker å ta tak i utfordringer. Og så hadde jeg god språkhjelp fra venner og forlaget.

Forfatteren vil nok selv ikke lage en oppfølger.

– Når jeg laget “Blomsterselgerne” tenkte jeg at handlingen skulle avrundes i en eneste utgivelse, slik at jeg heller kan gå i gang med nye idéer.