Konkurrerer i kortfilmkonkurranse


Foto: Norsk Filminstitutt
Sju filmskapere med minoritetsbakgrunn konkurrerer om å vinne 500.000 kroner i produksjonstilskudd. To vinnere blir kåret under Nordkapp filmfestival.
46Shares

I alt søkte 60 filmskapere med minoritetsbakgrunn om å delta i den nasjonale pitche-
konkurransen, opplyser Norsk Filminstitutt i en pressemelding. Dette er et av mangfoldstiltakene på filmområdet som Kulturdepartementet har støttet med 4,5 millioner kroner til NFI.

Vinnerfilmene vil produseres i høst og få premiere i januar 2023 under
Kortfilmkonventet i Trondheim.

Barnefattigdom

En av deltakerne i konkurransen er Alexander Ophaug, som representerer Vestnorsk Filmsenter.

Regissør Alexander Ophaug savner en ærlig og ekte representasjon av hvordan det er å leve i Norge under fattigdomsgrensen.
Foto : Privat

– Min kortfilm «Kanskje for deg» skal bli en nær og sår kortfilm om håpløshet, familiebånd og kampen mot hverdagsfattigdom. Historien handler om en storebror (12 år), lillesøster (5 år) og en alenemor som bor i drabantbyen Loddefjord i Bergen. Søsknene har et tett forhold, men storebroren prøver å skjule sannheten for sin lillesøster, han vil ikke at hun skal vite at de er fattig og annerledes fra andre i nabolaget eller på skolen. En skjebnesvanger handletur blir kjernen i denne kortfilmen og det hele ender opp med et overraskende tyveri.

Hovedtemaet for kortfilmen er et tema den lovende regissøren brenner for.

– 115,000 barn i Norge lever under fattigdomsgrensen og forskjellene i forhold til levekår i landet vårt fortsetter å øke. Ved god hjelp fra min kone, sparringspartner Jonas Laumann og Pandora Film falt jeg tilslutt for ideen om den vanlige familien i drabantbyen som sliter økonomisk. Dette prosjektet er også basert på noen egne opplevelser i oppveksten og historien til andre bekjente.

Hvilke utfordringer møter unge filmskapere i Norge i dag?

– Den største utfordringen for alle unge filmskapere handler først og fremst om å finne sin unike fortellerstemme. Jeg tror at unge historiefortellere må bruke sine livserfaringer for å skape flere troverdige, nære og gode filmer.