Kronprinsparet viser “Kongens nei” i Toronto

 

I november reiser kronprinsparet til Canada for blant annet å fremme norsk film, litteratur og musikk, og vil i Toronto presentere Kongens nei for kanadisk og amerikansk filmbransje på TIFF Bell Lightbox i Toronto.

 
Foto : Wikimedia Commons

Toronto International Film Festival (TIFF), som finner sted i september, er et av verdens viktigste treffsteder for filmbransje fra hele verden og er et viktig treffpunkt for internasjonal filmbransje hele året. En visning av Kongens nei i Toronto på festivalens egen kino i forbindelse med det offisielle besøket er et godt utgangspunkt for å få filmen vist for internasjonal presse og nord-amerikansk filmbransje. Visningen blir også en del av filmens Oscar-kampanje.

Viktig visning
Kongefamilien har en spesiell forbindelse med Toronto, ettersom den første treningsleiren for norske piloter under andre verdenskrig lå i byen og den daværende kronprinsfamilien, som bodde i eksil, besøkte leiren flere ganger. Både Kong Olav, Kong Harald og Kronprins Haakon har besøkt byen ved tidligere anledninger.

 
Foto : Norsk Filminstitutt

– Vi gleder oss selvfølgelig til å representere Norge sammen med kronprinsparet i Canada. Dette er også første gang Kongens nei vises utenfor Norge, så det blir en spesiell markering på mange måter, sier Stein B. Kvae, som har produsert filmen sammen med Finn Gjerdrum.

At det i tillegg er kronprinsens oldefar og farfar filmen handler om, gjør denne visningen ekstra spesiell, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør for Kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold (KII).

– I Oscar-kampen dreier mye seg om å finne muligheter til å skape oppmerksomhet rundt filmen, slik at de rette personene faktisk ser filmen og kan stemme på den. Canada er også et viktig samarbeidsland for norske filmskapere, med Toronto internasjonale filmfestival som en av verdens viktigste visnings- og bransjearenaer. Det er derfor svært gledelig at kronprinsparet kommer til Canada og presenterer filmen for et viktig internasjonalt publikum på festivalens egen kino.

FAKTA

Kongens nei

Kongens nei handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, hvor den norske kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden. Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flukt. De bestemmer seg for å skille lag uten å vite om de noensinne vil se hverandre igjen. Kronprinsesse Märtha reiser med barna til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav blir igjen i Norge for å fortsette kampen. Etter tre døgns desperat flukt, fatter kong Haakon sin endelige beslutning. Han nekter å kapitulere selv om dette kan koste både ham selv, hans familie, og mange uskyldige nordmenn livet.

Regi er ved Erik Poppe, manus er ved Jan Trygve Røyneland og Harald Rosenløw Eeg. Filmen er produsert av Stein Kvae og Finn Gjerdrum i Paradox.