Ahmed er første i Norge med svart belte

Ahmed Nordin og trener Ivan Tzatchev var fornøyde etter graderingen
Foto: ATN-Taekwondo Norway
Ahmed Nordin fra Tromsø har Downs syndrom. Nylig ble han den første til å ta svart belte i den koreanske selvforsvargrenen taekwondo. 
0Shares

Da Ahmed Nordin skulle gradere til svart belte i taekwondo, kunne han bli den første med Downs syndrom i Norge som utførte den bragden. Trener Ivan Tzatchev, som er leder for Advanced TaeKwon-Do Norway (ATN), var nervøs da den store dagen kom, innrømmer han.

– Det var mye folk, noe Ahmed ikke alltid er like glad i når han skal konsentrere seg, forteller Tzatchev.

Etterpå, da det hadde gått bra, var treneren lettet og ikke minst stolt. Ivan Tzatchev er en av Norges mest dekorerte taekwondo-mestere. 

– Jeg har vunnet flere medaljer som trener både i VM og EM, men dette er helt klart det største jeg opplevd som trener, sier han. 

Ahmed Nordin selv forteller at han var stolt etter graderingen. Utrop snakker med ham og trener Ivan Tzatchev over telefon. 

– Veldig seriøs med treningen
Tzatchev forteller at Nordin kom sammen med en av brødrene til klubben for sju-åtte år siden. 

– De hadde vært rundt og sett etter på flere klubber. Men han valgte meg. Jeg tror han likte hvordan jeg lærte bort sporten. 

– Det var gøy å trene. Artig. Jeg fikk mange tilbakemeldinger. Det var bra trening, forteller Nordin. 

Tzatchev forteller at Nordin er på alle treninger. Han skulker aldri.

– Han trener veldig seriøst. Det som er felles for gode taekwondo-utøvere, er at de liker sporten og liker å trene. Talent er selvsagt viktig, men liker du ikke å trene, kommer du ikke på toppnivå. 

– Tar ett skritt av gangen
– Hva er planen fremover nå?

For å gradere måtte Ahmed brekke planker med både slag og spark.
Foto : ATN-Taekwondo Norway
– Vi tar det som det kommer, sier trener Tzatchev. – Jeg tror det er den innstillingen som har gjort at vi har kommet så langt som vi har gjort. Vi har tenkt at ingen ting er umulig, samtidig som vi har tatt ett skritt av gangen hele veien. Det har fungert. Nå har vi en drøm om 2. dan, og så får vi se om det går. 

Også moren til Ahmed Nordin støtter ham. Det var hun som tok ham med på første treningen, og på graderingen til det svarte beltet var både mor og forloveden til stede. 

– Jeg har vært forlovet med ei jente i sju år, forteller Nordin. 

Forloveden Kirsti Heim spiller i samme band som Ahmed, Alfheim Rockers. Han spiller trommer, og hun spiller keyboard. 

– Ahmed er en hyggelig gutt. Han er snill og god. Det er alltid fint å ha ham med på treningene, sier trener Tzatchev.

Flink til mønster
Nordin har to organiserte treninger i uka, hver på halvannen time. I tillegg er det fritrening to-tre ganger i uka. 

– Og så trener han styrke på Alfheim, legger Tzatchev til. – Det stemmer det, repliserer Nordin. 

Han går ikke konkurranse, og så er metoden hans for å lære nye bevegelser litt annerledes enn for de fleste andre. 

– Han kan ikke visualisere, så han er avhengig av å se andre utføre noe før han kan gjøre det selv. Når det er sagt, vil jeg understreke at jeg stiller de samme kravene til Ahmed som til andre. Jeg er ikke noen snill mor. Ahmed gjør de samme vanskelige øvelsene som de andre – på samme nivå. Han er særlig god på å gå mønster, forteller Tzatchev. 

– Du har tidligere sagt at Ahmed er et forbilde for andre?

– Ja, det sier moren hans også. Det er dessverre fremdeles mange som har utviklingshemming som sitter mye hjemme og mottar hjelp. De kommer seg lite ut for å gjøre ting. 

Blir kanskje trener
Selv om Ivan og Ahmed ikke stresser for mye med mål og planer for fremtiden, er det én visjon de gjerne vil skal bli virkelighet. 

– Jeg tror Ahmed kan bli en god trener. Jeg har prøvd ham ut litt allerede, og han er veldig flink til å vise og lære bort. Så vidt jeg vet, finnes det ingen andre som ham som er trener i taekwondo her i Norge. I Sverige er det noen, så vi skal komme oss dit og lære av svenskene, sier han.

Idretten i Tromsø setter ikke begrensninger, mener trener Tzatchev. 

– Det er ti-tolv klubber i ulike idretter her som kjører treninger for folk med funksjonsnedsettelser og utviklingshemming. Det er slik det skal være. Medaljer og det å ha de beste talentene i klubben er ikke det eneste viktige, selv om enkelte trenere ser ut til å mener det, sier Ivan Tzatchev.