– Å feire jul er en fornærmelse mot Allah

Videoen bygger på feil premisser, sier forstander i Det Islamske Forbundet, Basim Ghozlan
Foto: Skjermdump
I en ny video advarer Islam Net muslimer kraftig mot alt som har med julefeiring å gjøre. – Jesus er en stor skikkelse i islam også. Hva er så feil med å feire hans fødsel? svarer forstander i Det Islamske Forbundet, Basim Ghozlan. 
0Shares

videoen oppfordres muslimer til å ikke feire jul eller å ønske andre “god jul”. Videoen er laget av nettstedet finnallah.no og avsluttes med å be om økonomisk støtte. Videoen er lastet opp på Youtube av Islamnet.no. En person leser i dramatisk tonelag opp en tekst:

“Og det som er så trist, er å se muslimer feire jul […] Hele opplegget av jul handler om å feire fødselen av 'Guds sønn'. Så muslimer feirer jul, Wallahi, det er en stor fornærmelse mot Allah swt. Muslimske foreldre som sender barn til julefester og juleaktiviteter på skolen. Ungdom som feirer ved å delta på fester der alkohol blir drukket og utukt skjer. Og der feirer de fødselen av 'Guds sønn'. Vet dere alvorligheten av dette. Det at man bare sier 'god jul' betyr at du som mulim sier 'god feiring av fødselen til Guds sønn'.”  

Det er ingenting galt for muslimer å feire jul, mener derimot Basim Ghozlan, forstander for Rabita-moskeen i Oslo.

– Før man uttaler seg om en sak, bør man forsikre seg om at man har forstått saken godt og at man ikke anvender “prinsippene sine” på feil felt. Forbindelsen mellom jul og troen på Jesus som Guds sønn er premisset hele filmen bygger på, og det er helt feil forståelse av virkeligheten, sier forstanderen etter å ha sett videoen som nå florerer på nett.

Ghozlan forteller at han deltar i alle invitasjoner til julebord, julelunsj, eller hva det måtte være.

– Jeg sier selvsagt “god jul” til alle som feirer jul, og jeg sier “god påske” til alle som feirer påske. Det skulle bare mangle, sier Ghozlan.

Han er enig i at en muslim, sett fra et islamsk teologisk perspektiv, ikke kan delta i “religiøse ritualer” som tilhører andre religioner enn islam, men han mener bestemt at julefeiring ikke er et slikt «religiøst ritual»:

– La meg anta at en liten minoritet av dem som feirer jul kobler jul og julefeiringen til Jesu fødsel. Jesus er en stor skikkelse i islam også. Hva er så feil med å feire hans fødsel? Om jeg som feirer hans fødsel, feirer ham som en stor profet og ikke Guds sønn, hva er så galt med det? Den dagen en muslim feirer jul fordi vedkommende mener at Guds sønn er blitt født denne dagen, kan vi diskutere saken på en annen måte, men så langt har jeg aldri opplevd noe slikt, sier Ghozlan.