Lager serie om flyktninger

 
Foto: Pandora/NRK
NRK-programleder Leo Ajkic (bildet) reiser langs flyktningenes ruter. Selv vet han godt hvordan det er å flykte.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Som sjuåring forlot Ajkic sitt opprinnelige hjemland Bosnia-Hercegovina mens bomber og granater smalt rundt ham. Flukten førte ham til slutt til Norge.

Over 65 millioner mennesker deler Ajkics skjebne og er på flukt rundt om i verden. Hvem er de og hva flykter de fra? Hvordan ønsker Europa dem velkommen, og hva slags liv er det som venter dem? Hvordan vil flyktningene forme fremtiden vår? Det er noen av spørsmålene som Ajkic forsøker å besvare i den nye TV-serien Flukt, som starter på NRK i dag. 

Besøker flyktninger i Libanon
I første episode av Flukt, hvor Ajkic er programleder, reiser han til Libanon. I Libanon bor over en million syriske flyktninger, blant annet firebarns-familien Asaad. I hovedstaden Beirut drømmer de om et liv i fred og trygghet.

Familien er blant de heldige som har blitt trukket ut til å være med i lotteriet om å få komme til Norge. Leo blir med dem når de skal på intervju med norske myndigheter. Sjansen for å komme til Norge har aldri vært større og mye står på spill. 

FAKTA

Leo Ajkic er født i Bosnia-Hercegovina og kom til Norge i 1994. Han har jobbet i NRK siden 2010, blant annet i Banden på P3, Trygdekontoret på NRK3 og TV-aksjonen på NRK1. Han har vært programleder for serien Leo & de utstøtte, Leo og u-landslaget og Typen til.

Lars Petter Gallefoss er regissør for serien. Han har regissert dokumentarseriene Det nye landet – norsk moderne innvandringshistorie, Den gode viljen – historien om norsk bistand og Lille Norge og stormaktene for NRK. Gallefoss er utdannet dokumentarregissør fra Høgskolen i Lillehammer og journalist fra Universitetet i Stavanger. Han har jobbet i Pandora Film AS siden 2008.