Voksenopplæring får gjenta suksessoppskriften

Da Etterstad videregående skole begynte å kombinere matfag med norskopplæring fikk mange studenter som før hadde slitt med norsken og med å få jobb, bedre resultater.
Foto: U.S. Department of Agriculture/Flickr
Voksenopplæringen i Oslo prøvde for tre år siden en ny oppskrift. 15 innvandrere ble satt sammen i en klasse hvor de kombinerte norskopplæring med matfag. 
0Shares

De fleste innvandrerne hadde et vanskelig utgangspunkt, men de har alle klart seg gjennom utdannelsen på Etterstad videregående skole, skriver Fri Fagbevegelse på sine nettsider. Rektor Torunn Tomassen forteller at elevene har gjort det bedre enn gjennomsnittet i alle fagene de har hatt. Snart er de ferdige med voksenopplæringen og har fagbrev.

Vanskelig i begynnelsen
For å komme med på denne voksenopplæringen må man være med i et statlig introduksjonsprogram, eller ha vært arbeidsledig i en lengre periode. I tillegg må man være relativt dårlig i norsk. Elev Muse Amanuel Kibrom (36) fra Eritrea forteller at det var vanskelig i begynnelsen da han enda ikke kunne nok norsk til å skjønne hva han skulle gjøre.

– Nå går alt veldig bra, sier han til Fri Fagbevegelse.

Fikk støtte av NAV
De to første årene av utdanningsløpet fikk alle elevene støtte fra NAV på rundt 10.000 kroner i måneden. De siste to årene skal de klare seg selv med det de får i lærlinglønn. De har også rett til lån og stipend fra Lånekassa.

Avdelingsleder ved restaurant og matfag ved Etterstad skole sier til Fri Fagbevegelse at det ikke var vanskelig å skaffe læreplass til disse elevene. Han la tidlig merke til at de voksne innvandrerne har en høyere motivasjon og legger for dagen en større innsats enn det mange av de yngre kollegene gjør.

– De har bidratt til å høyne arbeidsmoralen til de andre elevene. Denne klassen ter seg roligere og er veldig målrettet, sier han.