- Stephen Adom er ny leder av FRI - 03.12.2024
- – Nå er jeg snill med meg selv - 02.12.2024
- Forskningsrådets formidlingspris til rasismeforsker - 02.12.2024
Tidligere denne måneden ble Somalisk litteraturfestival arrangert på Litteraturhuset i Oslo for første gang.
Ifølge Åshild Lappegård Lahn, programkoordinator ved Litteraturhuset, har flere fått øynene opp for de yngre forfatterne fra den somaliske diasporaen som nå begynner å heve stemmen.
– Jeg tror det er mange lesere, også norske, som kan kjenne seg igjen i tema som etnisk tilhørighet og det å søke etter egen identitet. Det treffer en nerve og er noe mange er opptatt av, sier Lappegård Lahn til Aftenposten.
– Ta mer plass
Nadifa Mohamed, somalisk-britisk forfatter, tror økt mulighet for utdannelse og et større publikum via internett har gitt flere somaliske forfatter, særlig i USA og Storbritannia, muligheten til å ta plass.
– Hver gang jeg er i Skandinavia, blir jeg bedt om å forklare hva somalisk identitet er. Det er åpenbart at somaliere i skandinaviske land må ta mer plass og bli mer hørt, sier hun til Aftenposten.
Ladan Osman, amerikansk poet med somaliske foreldre, skriver om hvordan bakgrunnen hennes har formet hennes identitet.
– Folk forventer at jeg skal oppføre seg som “kvinnelig”, “muslimsk” og som “utlending”, hva nå enn det er. Uansett om oppførselen min står til forventningene, så må jeg alltid forholde meg til at folk ser på meg med mistro, sier Osman til Aftenposten.