Italiensk asylmottak brukt som “hvitvaskingssentral”

Euro-millioner rant inn i mafiaens sparekontoer takket være infiltrering av asylmottak og katolske hjelpeorganisasjoner i Calabria i Sør-Italia. Nå er flere av hovedpersonene i politiets forvaring (Foto: Illustrasjon).

Over 500 italienske politiagenter var med på nattlige raider natten til mandag flere steder i byen Crotone i Sør-Italia, melder Deutsche Welle.

68 personer er blitt arresterte som følge av raidene, og deriblant en katolsk prest. Presten skal ifølge italiensk politi være sentral i å ha fasilitert mafiainfiltrasjonen av mottakssenteret Isola di Capo Rizzuto, som er tilknyttet en katolsk veldedighetsorganisasjon, hvor presten skal være en sentral figur.

– Vi regner med at 32 millioner euro har havnet rett inn i mafiaen, hvorav 150.000 av disse havnet i lomma på fader NN (presten) som lønning for å gi flyktningene “åndelig veledning”, sier assisterende statsanklager Vincenzo Luberto til Deutsche Welle.

Kontrollerte mottakssenteret
Ifølge avisen La Reppublica skal den mektige lokale arena-klanen, som tilhører den sør-italienske ndrangheta-mafiaen, ha kontrollert senteret i over en tiårsperiode. 

En lokal leder av den katolske hjelpeorganisasjonen Misericordia, som er offisielt ansvarlig for senteret, skal ha fungert som mellomledd og sørget for at mafiaen hadde tilgang til hjelpemidlene. Hjelpemidler som i utgangspunktet skulle gå til å hjelpe de nyankomne flyktningene og migrantene som havnet i senteret.

– Uten disse medhjelperne hadde Isola Capo Rizzuto aldri blitt en “hvitvaskingssentral” for organisert kriminalitet, sier lederen av det italienske parlamentets anti-mafia-kommisjon, Rosy Bindi, til La Repubblica.