Forbyr navnet Muhammad for å «bremse» ekstremisme

I Xinjiang i Vest-Kina er en stor andel av befolkningen tyrkisk-talende muslimer (uighurer). Myndighetene går hardt til verks med "ekstremismetiltak" som skjegg- og navneforbud. Illustrasjonsbildet viser moskéen i Ulumuqi.
Foto: Fang Hong
Kinesiske myndigheter har laget en liste med over to dusin muslimske navn som nå er forbudt i Xinjiang-provinsen.
0Shares

Ifølge The New York Times anser kinesiske myndigheter anser Xinjiang-provinsen, som er Kinas vestligste provins, for å være et episenter for islamistisk ekstremisme.

– Svartelisten med navn skal “bremse religiøs intensitet”, heter det i den offisielle grunnen bak forbudet.

Blant navnene som blir forbudt finner man blant annet navn som “Arafat”, “Jihad” og “Muhammad”.

Tidligere har sentralmyndighetene i Beijing, ifølge CNN, også forbudt langt skjegg, hjemmeundervisning og offentlig tildekning

Konfliktområde
Xinjiang-provinsen er hjem til over 10 millioner uighurer, en tyrkisk-tatarisk folkegruppe, hvor mange er muslimer. Uighurske aktivister mener at de blir undertrykt av de kinesiske myndigheter under dekke av “anti-terrortiltak”.

– Kinas praksis blir stadig mer fiendtlig over uighurerne, sier Dilxat Raxit, talsperson for Verdens uighurkongress.

Organisasjonen, som har sin base i eksil i Tyskland, hevder den kjemper for uighurernes sak med ikke-voldelige midler mot de de anser som ulovlig kinesisk okkupasjon av territoriet de kaller “Øst-Turkestan”. Kinesiske myndigheter anklager på sin side kongressen og andre mer ytterliggående uighur-aktivister for å fremme separatisme og terrorisme.