Slik spiser og drikker du under ramadan

Dersom du spiser godt sammensatte måltider mellom solnedgang og soloppgang, vil du få i deg de næringsstoffene du trenger, ifølge Helsedirektoratet som har skrevet gode råd til deg som faster under ramada.

Mat er en viktig del av ramadan. Ramadan har to måltider i løpet av et døgn, en frokost (suhur) og en middag (iftar). Det er viktig at disse to måltidene settes sammen slik at de gir tilstrekkelig energi og alle de næringsstoffene kroppen trenger.

Det er også viktig å sørge for nok drikke.

Sett gjerne sammen frokost og middag som foreslått under. Mellom middag og frokost kan man gjerne spise litt frukt, grønnsaker, nøtter og yoghurt.

Før ramadan kan det være lurt å planlegge fasten godt for å sikre en god helse. Les mer om ramadan og helse her

Forslag til frokost (suhur)

Sett sammen frokosten av grove kornprodukter, magre meieriprodukter, frukt, bær, juice og pålegg.

Grove kornprodukter:

  • Grovt brød

  • Kornblandinger, grove, uten tilsatt sukker, men gjerne med litt frukt og nøtter

  • Grovt knekkebrød

  • Grove pitabrød

Magre melkeprodukter:

  • Lettmelk,  skummet melk

  • Syrnet melk

  • Yoghurt, med mindre fett

Frukt og bær:

  • Ananas, mango, eple, pære, plomme, fersken, nektariner, appelsiner, melon

  • Jordbær, bringebær, blåbær

  • Dadler

  • Tørket frukt

  • Fruktjuice

Pålegg:

  • Ost, med mindre fett

  • Pålegg av fisk

  • Pålegg av kylling og kalkun

  • Pålegg av oksekjøtt

  • Egg, kokt, stekt, som omelett

  • Myk margarin

Drikke:

  • Fruktjuice

  • Skummet melk / lettmelk med 0,7 % fett eller mindre / syrnet lettmelk 

  • Kaffe, te, fruktte

Forslag til frokost

  • Grovt brød med myk margarin og pålegg som for eksempel fiskepålegg, kylling/-kjøttpålegg eller ost (med mindre fett)

  • Kornblanding med (syrnet) melk, nøtter og rosiner + friske bær

  • Frukt/bær etter ønske

  • Fruktjuice

Forslag til middag (iftar)

Middagen er ofte hovedkilde til protein i kosten, og protein er kroppens byggesteiner. Spis gjerne fisk 2-4 ganger per uke. Velg hvitt kjøtt foran rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter. Rødt kjøtt er kjøtt fra svin, storfe, sau og geit. Bønner og linser kan brukes i stedet for, eller i tillegg til, fisk eller kjøtt.

Gode proteinkilder:

  • Fisk, alle slag; fet og mager

  • Kylling og kalkun

  • Magert oksekjøtt, inkludert karbonadedeig

  • Bønner, linser, nøtter

Olje til matlaging:

  • Olivenolje

  • Rapsolje

  • Peanøttolje, valnøttolje etc.

  • Soyaolje og solsikkeolje

Bruk gjerne litt olje til matlaging (1-2 ss per porsjon), men unngå store mengder. Olje av oliven, raps og nøtter har best sammensetning av fettsyrer. Bruk mindre av soya og solsikkeolje, og minst av smør/hard margarin.

Unngå frityrstekte retter og hard steking/steking ved høy temperatur og med mye fett. Velg heller ovnsstekte retter, bakte, kokte og sammenkokte retter.

Mat ved siden av fisk/kylling/kjøtt:

  • Fullkornsris

  • Fullkornspasta

  • Poteter

  • Grovt brød

  • Grønnsaker av alle slag; både rå, kokte, og ovnsbakte

  • Litt sky eller mager saus

Forslag til middag

Forrett:

  • Suppe

  • Grønnsaker, fisk, skalldyr, kylling, oksekjøtt etc.

Hovedrett:

  • Fisk/kylling/oksekjøtt med ris/pasta/potet og grønnsaker

  • Kyllinggryte med ris

  • Vegetarisk/kylling curry-gryte (indisk)

  • Biryani (pakistansk kylling og risgryte)

  • Harira (marokkansk/arabisk suppe med kylling)

  • Linsesuppe 

  • Sushi

Dessert:

  • Frisk frukt

  • Friske bær, med yoghurt, eller litt iskrem 

  • Smoothie med friske bær, frukt, juice, melk/yoghurt

  • Mango Lassi uten sukker (Indisk smoothie)

Drikke

Er du normalt aktiv og temperaturen er ok, er det for de fleste tilstrekkelig å drikke 1,5–2 liter væske i løpet av et døgn. Det er viktig å drikke nok i løpet av døgnet, særlig når det er varmt ute.

Gode alternativer er vann, mineralvann, alkoholfritt øl, juice; gjerne blandet med vann.  Drikk gjerne frukt- eller urtete uten sukker som variasjon til kaffe/sort te. Bruk lite sukker i kaffe/te og unngå annen sukkerholdig drikke som brus, saft osv.