Mangfoldsfest i Tønsberg: – Vi er uenige, men vi stiller opp for hverandre

DANS FRA INDIA: Arena for Unge Hinduer fremførte flere tradisjonelle danser for publikum.
Foto: Anna A. Oftedal
Hennamaling, korsang, Bhangra-dans og mat fra forskjellige kulturer var en del av STLs Mangfoldsfest i Tønsberg.

17. september ljomet både indiske rytmer og bosnisk korsang over Farmandstorget i Tønsberg. Som en del av frivillighetens år arrangerte Samarbeidsrådet for Tros og Livssynsamfunn (STL), mangfoldsfest for første gang.

– Vi ønsket å bringe de gode erfaringene vi har på tvers av tro og livssamfunn, til andre byer enn hovedstaden. Da falt valget på Tønsberg, sier Djamel Selhi prosjektkoordinator i STL, til Utrop.

AKTIV: Djamel Selhi er prosjektkoordinator i STL og tidligere daglig leder i Rabita-moskeen.
Foto : Anna Aronsen Oftedal

Han påpeker at det også er en fordel at Human-Etisk Forbund har kontor ved Farmandstorvet i Tønsberg. Forbundet er medlemmer i STL, og var interessert i å være med å arrangere.

– Mangfoldsfesten viser at vi kan samarbeide selv om vi er forskjellige. Alle holder på med sitt, men sammen.

Flesteparten av Norges forskjellige tros- og livssynssamfunn er samlet i STL. Alle medlemmene hadde ikke anledning til å delta denne lørdagen i Tønsberg, men Buddhistforbundet, Kristensamfunnet, Arena for Unge Hinduer, Bahai-samfunnet i Norge, Muslimsk Dialognettverk, Den norske Kirke, Sikher i Norge, Human-Etisk Forbund, Sanatan Mandir Sabha, Holistisk forbund, Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige  og det ukrainske koret FolkeMelodi var tilstede og delte sin kultur med folket.

KORSANG: Det ukrainske koret FolkeMelodi bidro med sang til Mangfoldsfesen.
Foto : Anna Aronsen Oftedal

Turban og Bhangra

Selv har Selhi bakgrunn fra Algerie og er aktiv i Rabita-moskeen, hvor han tidligere har vært daglig leder. Rabitamoskeen er medlem i Muslimsk Dialognettverk (MDN) som bidro med å gi festdeltakerne hennamaling.

Han synes en festival preget av musikk, dans og mat fra forskjellige kulturer er en fin måte å bekjempe fordommer mot andre kulturer..

— Vi representerer religiøse grupper og livssyn, men vi er sammen. Det er ikke farlig å prøve et måltid fra en annen kultur, eller høre på musikk fra andre kulturer. Det er heller ikke farlig å prøve turban, sier han og peker på turbanen han har fått på hodet sitt.

TURBAN: Konferansier Yousef Hadaoui og Prosjektkoordinator Djamel Selhi har begge muslimsk bakgrunn fra Nord-Afrika, men synes det var gøy å lære om sikhismen og få en turban på hodet.
Foto : Silje Seeberg/STL

Slik som på Turban-dagen i Oslo, knyttet nemlig Sikher i Norge turban på hodene til de som ville ha. I tillegg bidro de med to innslag på scenen: Sikhenes tradisjonelle Bhangra-dans.

Et av innslagene var et resultat av et Bhangra-kurs som ble avholdt av Partap Singh fra gruppa Norhtern Bhangra. Han er en fremtredende Bhangra-danser som nylig har opptrådt på Karpe-konsertene i spektrum.

Sammen med konferansier Yousef Hadaoui og andre kursdeltakere, fremførte Singh en dans som raskt engasjerte hele publikum. I noen minutter var store deler av torget fylt med dansende mennesker.

BHANGRA-DANS: Partap Singh holdt Bhangra-kurs for konferansier Yousef Hadaoui og andre som ønsket. Til slutt fremførte de dansen på scenen og publikum danset med.
Foto : Anna Aronsen Oftedal

– Er man god mot alle mennesker, får man mye kjærlighet og respekt tilbake

— Vi har lært masse om forskjellige religioner og møtt folk fra forskjellige religioner. Det er veldig gøy, sier styreleder for gurdwaraen i Oslo (Gurduara Sri Guru Nanak Dev), Parmjit Singh,

Han uttrykker også glede over frivillig arbeid. Dette er ikke første gangen medlemmer av Gurdwaraen i Oslo jobber frivillig:

– Under koronapandemien delte vi ut gratis mat til sykehus og sykehjem. Det var frivillig arbeid fra våre medlemmer.

FRIVILLIGE FRA GURDWARAEN I OSLO: Parmjit Singh (i midten) er styreleder i Gurdwaraen i Oslo. Kashish Kaur (til venstre) Japleen Kaur (t.h.) hjalp til å dele ut tradisjonsrik mat og å informere nysgjerrige festdeltakere om sikhismen.
Foto : Anna Aronsen Oftedal

Frivillige fra Gurdwaraen i Oslo og Unge Sikher, delte ut mat fra Punjab-regionen i India og Pakistan.

En av de frivillige, Japleen Kaur, forteller at å jobbe hardt, og alltid dele med andre, er blant sikhenes tre grunnpilarer.

– Er man god mot alle mennesker, får man mye kjærlighet og respekt tilbake. Er man dårlig mot andre derimot, skaper man en negativ krets rundt seg. Da er det færre som vil gi kjærlighet tilbake og man vil oppleve å være omringet av hat.

En barnevennlig festival for alle

Selhi håper at STL kan arrangere Mangfoldsfest neste år også:

– Jeg mener det er viktig å vise det gode mangfoldet til andre byer i Norge. Det er veldig koselig, vi så flere lokale fra Tønsberg var med og prøvde hennamaling og maten fra de ulike kulturene.

Dansere fra Buddhistforbundet fremførte dans på Mangfoldsfesten.
Foto : Anna A. Oftedal

Han understreker at festivalen var en barnevennlig feiring av frivilligheten og i stor grad var basert på frivillig arbeid fra de forskjellige tros- og livssynssamfunnene.

– Er det noen grupper du har savnet å se blant deltakerne og på scenen?

– Ja, flere. Vi prøvde å få flere til å være med, men det er ikke alle som hadde anledning.

Til neste gang håper han å se flere innsalg fra land fra Midtøsten og Afrika.

– Men man kan ikke kreve for mye, jeg er veldig fornøyd. Jeg er stolt av mine kollegaer som har stått på.

Selhi uttrykker en stor takknemlighet over å være en del av STL. Han sier at hans involvering i STL har gitt ham mye glede og forståelse for andre religioner og livssyn.

– Vi kan leve side om side med de man er uenige med. Vi er uenige, men vi stiller opp for hverandre .

–  Ingen av oss som tilhører samme livssyns- eller trossamfunn

GODE KOLLEGAER: Prosjektkoordinator og kommunikasjonsansvarlig i STL: Djamel Selhi og Hans Olav Arnesen er fornøyde etter at arrangementet er ferdig.
Foto : Anna Aronsen Oftedal

– I STL er vi åtte ansatte og det er ingen av oss som tilhører samme livssyns eller trossamfunn, sier Hans Olav Arnesen, kommunikasjonsansvarlig i STL.

Selv er han religionshistoriker, og medlem av Den norske kirke.

— Jeg kaller meg kulturkristen. Jeg har tilhørigheten og trives godt, men er ikke så sterk i troa.

Den norske kirke stilte med barnekor som fremførte sang på scenen.

—  Dette er første gang vi er med å arrangere noe så stort. Tidligere har vi arrangert seminarer og andre type samlinger, men ikke en slik fest som dette.

Mangfoldsfesten var en fin feiring for både barn og voksne.
Foto : Anna Aronsen Oftedal
KONFERIANSIERER: TV-personlighetene Heidi Marie Vestrheim og Yousef Hadaoui ledet arrangementet. Her har Yousef fått Turban på hodet.
Foto : Anna Aronsen Oftedal