Kulturrådets ærespris til norsk-marokkaner

Miloud Guiderk har vært i bransjen i 20 år, men har ingen planer om å gi seg
Foto: Marcelo Corvalán
Konsertarrangør Miloud Guiderk tildeles Kulturrådets ærespris 2017. – Guiderk er en drivkraft som har satt dype spor i kulturlivet, sier rådsleder Tone Hansen.  

Under onsdagens rådsmøte vedtok Kulturrådet å gi Guiderk (bildet) æresprisen for 2017.

Æresprisen deles ut til en person som har gjort en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv. Prisen er på 600 000 kroner og en æresprisstatuett av billedhugger Elena Engelsen.

– Guiderk er en pionér på sitt felt, som gjennom langvarig innsats har satt dype spor i kulturlivet. Han har bragt sterke kunstnere til scenen, og gjennom det skapt en større offentlighet, sier rådsleder Tone Hansen i en pressemelding.

Les også portrettintervju i Utrop: En musikkmisjonær

Aktiv på kulturfeltet
Guiderk kom til Norge i 1970 og har gjennom mer enn 40 år vært en skapende kraft i norsk musikkliv. Guiderk har jobbet aktivt med å utvide musikkfeltet i Norge. Siden han etablerte EmmaJazz i en gymsal på Emma Hjorts hjem i Bærum i 1975 og frem til Cosmopolite i år feirer 25 års jubileum, har han introdusert nye musikere for hverandre og for nye publikumsgrupper.

Scenene han har etablert, som Musikkflekken i Sandvika og Cosmopolite, har fungert som arenaer for internasjonal musikk og kulturelt mangfold. At innvandrere og nordmenn kunne møtes, både på scenen og i salen, har hatt grunnleggende betydning for norsk musikkliv og festivaler som Oslo World og Melafestivalen.

– En stor overraskelse. Det har vært en ære å bidra til så mange historiske konserter gjennom årene og dele opplevelsene med publikum, sier Guiderk ifølge NTB.

Rådets begrunnelse

«Miloud Guiderk mottar æresprisen for sitt genuine engasjement og arbeid på konsertarrangørfeltet gjennom mer enn 40 år. Allerede på 70- og 80-tallet hentet han etterspurte stjerner i jazz- og verdensmusikkfeltet hit, som ikke ville funnet veien til Norge uten hans kontaktnett, initiativ og risikovilje. De siste 25 årene har han gjort Cosmopolite scene til en arena som holder kunstnerisk kvalitet høyt, og som samtidig bringer ulike stemmer til det norske publikummet.

Guiderk har bidratt til å utvide det norske musikkfeltet, og gjennom det, det norske samfunnet. Han har utviklet arenaer for et større mangfold av uttrykk. Kulturrådet arbeider for å få til gode kunst- og kulturarenaer, og vil med denne prisen løfte frem hvilken verdi og betydning en enkeltperson som Miloud Guiderk kan ha for utviklingen av kulturlivet i Norge.»