Lanserer podcast om rettferdighet

Hva er rettferdighet for deg? Iman Ali Farooq reflekterer over begrepet rettferdighet i podcastserien «Rettferdspodden» tilgjengelig på Youtube.
Foto: Skjermdump, youtube
Stiftelsen Rettferd for Taperne har gitt ut en video- og podcastserie om temaet rettferdighet på Youtube. 

Hva er rettferdighet? Dette er et av spørsmålene «Rettferdspodden» tar for seg i møte med en rekke mennesker fra ulike bakgrunner. Serien inneholder alt i alt 11 episoder der stiftelsen i hver enkelt episode fokuserer på ett enkeltindivids forhold til rettferdighet.

Personene som er intervjuet inkluderer både mennesker engasjert i ulike organisasjoner – som Sturla Stålsett, styreleder i Frivillighet Norge, Ola Ødegaard, tidligere generalsekretær i Rettferd for Taperne, og Jens Brun Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund – til religionsledere biskop Atle Sommerfeldt og imam Ali Farooq. Serien inkluderer også samtaler med offentlige personer som Svein Østvik, bedre kjent som «Charter-Svein» og radiopersonlighet og forfatter Lise Askvik.

Hva betyr rettferdighet for deg?
Målet med serien er å få en bredere og mer kompleks forståelse for hva rettferdighet er. Begrepets komplekse natur tas opp i flere av videosamtalene i «Rettferdspodden» og favner også om alt fra forståelsen av rettferdighet i en materiell og emosjonell kontekst, til en religiøs kontekst – alle avhengig av de verdiene man selv legger vekt på.

For Stålsett er det et stort begrep som rommer mye:

– Det er for de fleste et begrep som har mange betydningslag og som både er formelle og politiske, men som samtidig er veldig personlige.

For Askvik er rettferdighet en subjektiv opplevelse som avhengig av de verdier du innehar og dine mål:

– Rettferdighet handler jo om en fordeling som skaper balanse og en likevekt. Hva som oppleves som balanse er veldig individuelt, det kan også handle om materiell rettferdighet, emosjonell rettferdighet og intellektuell rettferdighet.

Flesteparten av de som er med i podcastserien beskriver at rettferdighet handler om likebehandling og beskriver det ofte i sammenheng med urett og personlige opplevelser. 

Stiftelsens arbeid
Stiftelsen Rettferd for Taperne som står bak podcastserien som ønsker å belyse temaer rundt begrepet rettferdighet, har siden 1993 arbeidet for å bedre livssituasjonen til enkeltindivider som føler seg som tapere. De jobber også for å motvirke at flere skal bli tapere i dagens samfunn.

Målsettingen for stiftelsen er å hjelpe utsatte grupper som opplever å være tapere i samfunnet, og som har opplevd: Feilplassering i skolehjem, barnehjem og fosterhjem, manglende inngripen, seksuelle overgrep, mangelfull skolegang og mobbing.

Stiftelsen holder også foredrag over aktuelle temaer for høgskoler, universitet, folkehøgskoler og rundt i kommunene.

Klikk her for alle episodene av podcasten