22. juli-film til Berlin-festival

Her på Berlinale Palast skal filmen om 22. juli-terroren vises frem som del av programmet på Berlin internasjonale filmfestival (Foto: Illustrasjon).
Foto: Olivier Bruchez
Spillefilmen Utøya 22. juli av Erik Poppe skal vises i hovedkonkurransen ved Berlin internasjonale filmfestival. 

Visningen skjer på Berlinale Palast 19. februar, ifølge Norsk filminstitutt i en pressemelding.

– Å delta i konkurranseprogrammet i Berlin og Cannes er blant de høyeste utmerkelser noen film kan få, uansett hvor den kommer fra. Vi har hatt tillit til at Erik Poppe kunne bringe denne vanskelige historien til lerretet, og vi er veldig stolte av at filmen nå har fått en ubetinget anerkjennelse for sin kvalitet. Dette er forøvrig en utmerkelse kun sju norske spillefilmer har oppnådd tidligere, siden festivalens begynnelse i 1951, sier sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør ved Norsk Filminstitutt.

– Historien tilhører ofrene
Regissør Erik Poppe vender med dette tilbake til filmfestivalen i Berlin for tredje gang. I fjor ble Kongens Nei vist i Panorama Special-seksjonen, Schpaaa ble vist i Panorama i 1999, mens Utøya 22. juli nå er valgt ut til hovedkonkurransen, det aller mest prestisjefylte programmet.

 
Foto : Maximilian Bühn

– Dette er en anerkjennelse jeg setter svært høyt. Men det er en historie jeg ikke på noen måte eier selv. Den tilhører ofrene og de etterlatte fra dette politiske terrorangrepet. At filmen nå vurderes som kunstnerisk og faglig god er noe jeg deler med de som har hjulpet meg med å få filmen så virkelighetsnær som mulig, og som var tilstede på Utøya denne fatale dagen. Jeg vil også berømme de unge skuespillerne for en enestående innsats i et usedvanlig krevende prosjekt, sier Erik Poppe.

Karakterer og enkelthendelser oppdiktet 
Utøya 22. juli er skrevet på bakgrunn av vitneskildringer og kjente fakta, og skapt i tett dialog med flere overlevende. Men av hensyn til ofrene og deres pårørende, er karakterer og enkeltopplevelser oppdiktet. Filmen er produsert av Paradox Film 7 AS ved Finn Gjerdrum og Stein B. Kvaesom med dette er nominert til Gullbjørnen for tredje gang:

– Akkurat nå er det viktigste for oss at de berørte av terroren får mulighet til å se filmen før den når presse og publikum. Av respekt for dem. Deretter ser vi frem mot å dele den med Berlin og resten av verden, og vi setter selvfølgelig veldig stor pris på å få delta i Berlinalens hovedkonkurranse igjen, sier Gjerdrum og Kvae.

– En bearbeidelse av et nasjonalt traume 
Manuskriptet er ved Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig:

– Å skrive dette manuset er noe av det skumleste vi har gjort. Men da Erik ringte føltes det ikke som et alternativ å si nei, for filmen er et ærlig forsøk på å fortelle ofrenes historie. Kunstnerisk bearbeidelse av et av våre største nasjonale traumer er viktig og riktig, men vi har hele tiden vært klar over at det ville bli krevende. Derfor er denne anerkjennelsen først og fremst en lettelse.

FAKTA

Om filmen og filmfestivalen 

Berlin internasjonale filmfestival finner sted for 68. gang og pågår fra 15.- 25. februar. Utøya 22. juli vises i Berlin den 19. februar 2018.

Nordisk Film Distribusjon skal distribuere filmen i Norge, og internasjonal salgsagent er Trust Nordisk. Filmen har fått produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt gjennom ordningen for kunstnerisk vurdering, og åpner på kino over hele landet 9. mars.