Utøya-film lovprist i Berlin

Andrea Berntzen (19) har en av hovedrollene i den nå hedersomtalte filmen om terroren på Utøya.
Foto: Norsk filminstitutt
Utøya 22. juli har deltatt i hovedkonkurransen i den internasjonale filmfestivalen i Berlin (Berlinalen), hvor festivalens økumenisk jury har vurdert konkurransens filmer for deres samfunnsmessige bidrag.
0Shares

Blant de 19 internasjonale filmene ble Erik Poppes film om terrorangrepet på Utøya tildelt hederlig omtale.

I sin begrunnelse for valget av Utøya 22. juli, fremhever de hvordan filmen drar publikum inn i angsten og fortvilelsen til ungdommene på øya og skaper mulighet for omtanke og håp i møte med tragedien, melder Norsk filminstitutt i en pressemelding.

– Den siste uken har vært en veldig spesiell opplevelse for meg og alle oss som har laget filmen. Og det er ikke til å komme unna at det har sittet mange hjemme i Norge og fulgt med på hvordan vår tolkning av deres traume er blitt mottatt i Berlin og resten av verden. Derfor bærer denne anerkjennelsen et viktig budskap, sier filmregissør Erik Poppe. 

 
Foto : Maximilian Bühn

Viktig anerkjennelse
Stine Helgeland, avdelingsdirektør ved Norsk filminstitutt, ser på omtalen som en viktig anerkjennelse.

– Vi har hatt tillit til at Erik Poppe kunne bringe denne vanskelige historien til lerretet, og vi er veldig stolte av at filmen nå i tillegg til å ha blitt tatt ut til hovedprogrammet på filmfestivalen i Berlin også har fått en ubetinget anerkjennelse for sin kvalitet gjennom denne fremhevingen fra juryen.

Om Utøya 22. juli 

Utøya 22. juli er skrevet på bakgrunn av vitneskildringer og kjente fakta, og skapt i tett dialog med flere overlevende. Av respekt for ofrene og deres pårørende, er karakterer og enkeltopplevelser oppdiktet.

I Utøya 22. juli møter vi 18-årige Kaja, spilt av Andrea Berntzen (bildet) og hennes venner på sommerleiren, og ser hendelsene slik de kunne ha sett ut for noen på øya. Filmen er regissert av Erik Poppe og dette er tredje gang han har en film i program på Berlin internasjonale filmfestival.