- Forskningsrådets formidlingspris til rasismeforsker - 02.12.2024
- Innvandrervelgernes statsministerkandidat - 01.12.2024
- – Nødvendig med mangfold for et rettferdig samfunn - 30.11.2024
Sent i januar finner åpningen av Spanish Hours sted, med storbesøk av flamenco-danseren Jesus Fernandez. Han er danser, pedagog og koreograf, og har helt siden 2004 vært gjestelærer på Centro de Flamenco.
Konseptet skal holdes hver første søndag i måneden.
Kari Helene Østby, kunstnerisk leder og stifter av Centro de Flamenco, har i over 25 invitert dansere og musikere fra Spania.
Utrop spør henne om årsaken til at senteret startet opp med konseptet.
– Mange går på flamencokurs, men hvor kan man egentlig “få bruk for” dansen? Stort sett har vi hatt forestillinger (ofte på Cosmopolite i Oslo) der elever har opptrådt med koreografier de har lært på et semesterkurs og som oftest med spanske gjesteartister «på plakaten». Vi har ofte arrangert “fiesta” på studio, og Oslo Flamencoklubb (Peña Flamenca Noruega) har hatt medlemskvelder med dans og tapas. Men det begrenses nok til de som allerede er i miljøet.
Et eget sted
For henne og andre flamenco-entusiaster handler det om å finne et sted hvor de kan være sammen.
– Folk som går på salsakurs har i alle år hatt flere utesteder å velge mellom, der de kan danse salsa. Det har aldri eksistert et utested for Flamenco, så det er en stor glede at UHØRT nå har gått med på en avtale, der vi kan treffes hver første søndag i måneden, hygge oss sammen, lytte til kun flamencomusikk og danse både sevillanas og flamenco.
Om formålet sier hun:
– Meningen med Spanish Hours er at elever fra Centro de Flamenco, men også andre som kan være interessert i flamenco kan ha et sted der de kan hygge seg med sammen og danse, sånn litt mer spontant. Vi ønsker å inkludere flere for denne flotte dansen, musikken og kulturen.
Tre tiår med spansk kultur
– Hvordan er interessen blant nordmenn for flamenco?
– Første kurset holdt jeg i desember 1992, og fra våren 1993 har jeg jevnlig undervist i flamencodans på alle nivå, dvs. i akkurat 30 år. Selve navnet Centro de Flamenco ble stiftet i 1995, da vi fikk våre egne lokaler i Kirkegata 24. Hit har mange elever kommet for å lære både flamenco og sevillanas, og flere har fulgt mine danseklasser helt fra oppstarten i 1993. Det er hovedsakelig hobbydansere i alle aldre, men noen har også satset på profesjonell karriere. I dag har Centro de Flamenco rundt 100 danseelever, hvor den yngste er 12 og den eldste er faktisk 86 år.
Spansk kultur i New York
Østbyes første møte med flamenco var på Statens Balletthøgskole (nå KHiO), der hun ble introdusert for flamenco av koreografen Inger Lise Eid.
– Da jeg studerte dans (klassisk, jazz og moderne) i New York fra 1991 til 1993, bestemte jeg meg raskt for kun å fortsette med flamenco og tok flamencoklasser på Fazil’s Dance Studio.
I New York møtte hun flamencogitaristen David Cotto Rojas som inkluderte henne inn i flamencomiljøet,
– Jeg fikk også være med å danse på flamencoshow. Så min debut ble faktisk i Tribeca i New York. David ble med til Norge og vi startet Centro de Flamenco sammen. Men siden 2004 har jeg drevet senteret i egen regi.
Støttes av ambassade
Spanias ambassade og spanske kulturinstanser har også samarbeidet med senteret.
– Spanias ambassade er veldig positive til Spanish Hours, og har allerede delt dette eventet i sine kanaler. Ambassaden har tidligere støttet Centro de Flamenco for diverse produksjoner, sist under forestillingen med verdensstjernen FARRUQUITO m/ensemble i Oslo Konserthus i april 2022. Spanias turistavdeling har ofte holdt stand i foajéen under våre flamencoforestillinger
– Hva sier spanjoler bosatt i Norge om en slik møteplass?
– Jeg håper spanjoler som bor i Oslo og omegn finner det spennende å komme på disse eventene. Det er sikkert mange spanjoler som kan være med sevillanasdans, som er som er Spanias mest populære pardans. Selvfølgelig vet jeg om noen spanjoler som kommer, men håper dette når ut til enda flere.