En etnisk blandet hertuginne

 
Foto: flickr.com
Rachel Meghan Markle, som etter lørdagens bryllup med prins Harry nå må omtales som hertuginnen av Sussex, er ikke som kongelige flest.

Hertuginnen ble verdenskjent som rollefiguren «Rachel» i tv-serien Suits. Markle har en lang fartstid i Hollywood og kjendisverdenen før hun ble en del av den britiske kongefamilien. Hun møtte arveprinsen Harry sommeren 2016 via et blindt stevnemøte satt opp av felles venner.

Høsten 2017 kunngjorde hun både forholdet og forlovelsen offentlig, og paret giftet seg 19. mai i Windsor.

Markle ble født 4. august 1981 i Los Angeles, California, som datter av en tv-produsenten Thomas Markle Sr. og sosialarbeideren Doria Ragland. Foreldreparet skilte seg da Meghan var seks år gammel.

Faren hennes er hvit, mens moren er afro-amerikansk, noe som gjør Meghan til etnisk blandet. Når foreldrene bodde sammen som par i en velstående og overveldende hvit boligstrøk i Hollywood, fikk Meghans mor ofte høre rasistiske fornærmelser. Ifølge The Sun var moren synlig afro-amerikansk og brukte rastefletter, mens Meghan med sin lysere hudfarge kunne «passere» for hvit/europeisk.

– Gitt meg selvtillit
I en innsendt kronikk til motebladet Elle skrev Markle høsten 2017 om hvordan det er å ha en «blandet identitet», og om utfordringene og det positive dette innebærer.

– Å beskrive noe som enten svart eller hvitt betyr at det er klart definert. Men når din etnisitet er både svart og hvitt, er dikotomien ikke så klar. Faktisk skaper det et grått område. 

Hun skrev videre i artikkelen:

– Jeg har et blandet arv som preger min selvidentifisering. Jeg har kommet dithen at jeg omfavner det å ha en fot i to leire. Å ha en blandet bakgrunn har gitt meg stolhet, styrke og trygghet.